Мени

Изработен „Сеопфатен план за добро владеење за државните институции во Република Македонија“

„Сеопфатен план за добро владеење за државните институции во Република Македонија“ е најновото издание изработено врз основа на истражувањето за степенот на отвореност на институциите во шест земји од регионот во рамки на проектот АКТИОН СЕЕ – Одговорност, ...

Повеќе

Отвореноста на судовите и јавните обвинителства во регионот не е на задоволително ниво

Отвореноста на судовите и јавните обвинителства во регионот не е на задоволително ниво, покажа истражувањето за степенот на отвореност на судските органи во регионот спроведено во шест земји од регионот во рамки на проектот АКТИОН СЕЕ – Одговорност, Технологија и Мрежа ...

Повеќе

Општините во Република Македонија исполнуваат 34% од индексот на отвореност

Општините во Република Македонија исполнуваат 34% од индексот на отвореност, покажа истражувањето за степенот на отвореност на институциите во шест земји од регионот во рамки на проектот АКТИОН СЕЕ – Одговорност, Технологија и Мрежа на Институционална Отвореност во ...

Повеќе

Промовирана публикацијата „Добро владеење – искуства и предизвици“

На 23 септември, за време на финалната конференција од проектот Акциска мрежа за добро владеење, беше промовирана публикацијата со наслов „Добро владеење – искуства и предизвици“. Во оваа публикација се обработуваат поврзаноста на доброто владеење со ИКТ и новите ...

Повеќе

Промовиран педагошкиот прирачник за работа со млади „Слобода на изразување и приватност во дигиталната ера“

На 11.12.2014 г. во Скопје, Институтот за човекови права и мир од Каен и Фондацијата Метаморфозис го промовираа педагошкиот прирачник за работа со млади „Слобода на изразување и приватност во дигиталната ера“, изработен како резултат на заедничката работа во оваа област во ...

Повеќе

Право на говор не е право на говор на омраза – нов водич за средношколци

„Право на говор не е право на говор на омраза“, е брошурата за средношколци која како деветти водич за ИКТ на Метаморфозис има за цел да го претстави и лоцира говорот на омраза како и да посочи на механизмите со кои истиот може да се пријави и санкционира. Овој водич ќе биде ...

Повеќе
e-bonton123

Објавен првиот македонски прирачник „е-Бонтон“

Новообјавениот прирачник „е-Бонтонˮ содржи сто правила за добро однесување на интернет собрани со директно учество на граѓаните. Прирачникот е објавен од Фондацијата „е-Македонија“ на Македонски Телеком во рамки на проектот „е-Бонтон“ поддржан и од Фондацијата ...

Повеќе
pp03.2013

Македонија: Расте бројот на е-продавници и процентот на присутност на политики за приватност

Тимот на Метаморфозис продолжува да ја следи присутноста на политики за приватност кај е-продавниците, па така, мониторингот спроведен во месец март 2013, укажува на пораст на бројот на е-продавници и зголемен процент на политики на приватност во овој сектор.

Повеќе
fejsbuk-mk1

5 нови изданија на Метаморфозис за заштита на приватноста

Како продолжување на иницијативата и напорите за заштита на приватноста, оваа година Метаморфозис испечати 5 нови изданија поврзани со оваа проблематика. Во ерата на социјалните медиуми приватноста добива нова димензија. Затоа новите изданија се фокусирани на ...

Повеќе
pp092012

Македонија: Бројот на е-продавници се зголемува, но процентот со политики за приватност опаѓа

Мониторингот на присутност на политики за приватност кај е-продавниците, спроведен во месец септември 2012 од тимот на Метаморфозис, укажува на пораст на бројот на е-продавници, но намален процент на политики на приватност во овој сектор.

Повеќе