Мени
vodici

Излезе водичот „безбедно на интернет“ за родители и наставници

Излезе петтиот по ред водич на фондацијата Метаморфозис, насловен „безбедно на интернет“, а наменет пред се на родителите, иако корисен и за наставниците во училиштата, како и за новинарите како претставници на медиумите.

Повеќе

Публикација: Препораки за стандарди за ИКТ во државната управа

Публикацијата „Препораки за стандарди за ИКТ во државната управа“ беше јавно презентирана во рамките на третата меѓународна конференција „e-Општество.Мк“ која се одржа на 29-ти и 30-ти ноември, 2007г., во Скопје. Пред домашната и меѓународната јавност беа претставени дел од ...

Повеќе

Објавени две нови публикации од проектот Иницијатива за информациска сигурност

Овој месец, фондацијата Метаморфозис објави две изданија во рамките на проектот  “Иницијатива за информациска  сигурност“

Повеќе

Македонија: 88% од кандидатите за државни службеници се пријавуваат преку интернет

Во текот на мај и јуни 2007 година, Фондацијата Метаморфозис спроведе истражување за веб-сајтот Пријава преку интернет на Агенцијата за државни службеници. Целта на истражувањето беше да се дознае мислењето и искуството на кандидатите за работни места на државни службеници...

Повеќе

Објавени македонските лиценци Криејтив комонс

Г. Џои Ито, претседавач на Криејтив комонс, на 19 јуни 2007 година во Скопје, ја промовираше македонската верзија на светски познатите лиценци кои овозможуваат ширење на слободна култура. Со прилагодувањето на лиценците на нејзиниот правен систем Македонија стана 38 ...

Повеќе
ooo

Книгата за ОпенОфис.орг е достапна во книжарниците

Од овој месец, книгата „OpenOffice.org - Упатство за користење" во издание на Фондацијата Метаморфозис може да се купи во книжарниците ТРИ, Табернакул, Александрија и Точка во Скопје.

Повеќе
eifl

Презентации на базите на научни трудови и електронски ресурси достапни преку eIFL

Во периодот од 23 до 31.10.2006 г. на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје и Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола се одржаа презентации на базите на научни трудови и електронски ресурси достапни преку фондацијата „Електронски информации за ...

Повеќе

Излезе вториот број на е-билтенот на Метаморфозис

На 17 октомври 2006 година излезе вториот број на е-билтенот на Фондацијата Метаморфозис. Во е-билтенот покрај стандардните вести за ИКТ од Македонија и од светот и за активностите на Метаморфозис, поместени се и два авторски текстови за работата на е-рајдерите и за ...

Повеќе
cc

Извештај од првиот состанок на Работната група за лиценците Криејтив Комонс за Македонија

На состанокот присуствуваа Јадранка Дабовиќ – Анастасовска и Неда Здравева од Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, Славе Димитров, Деан Ќуркчиев и Слободан Ивановски од здружението на автори на музички дела на Република Македонија „Шпато“ и ...

Повеќе