Мени
slika4

Објавена нацрт верзијата на Стратегијата и Акцискиот план за отворени податоци 2018-2020

Министерството за информатичко општество и администрација ја објави нацрт Стратегијата и Акцискиот план за отворени податоци 2018-2020, во чија подготовка учестуваа претставници на Фондацијата Метаморфозис.

Повеќе
workshop2

Состанок на работната група за изработка на Национална стратегија за отворени податоци

Првата нацрт верзија на стратегијата ја изработија Бардил Јашари, извршниот директор на Фондација Метаморфозис, Зоран Јаневски, член на Управниот одбор на Фондација Метаморфозис, Горан Ризаов, проектен координатор во Фондација Метаморфозис и Мартин Тодевски, проектен ...

Повеќе
Snap5

Собранието на Р.М. по нивото на отвореност е под регионалниот просек – Предлози за подобрување на моменталната состојба

Иако законодавната власт во Македонија е најотворена во државата, Собранието на Република Македонија по нивото на отвореност е под регионалниот просек, покажа Истражувањето за степенот на отвореност на институциите во шест земји од регионот во рамки на проектот АКТИОН ...

Повеќе
oer logce transparentno

Отворена консултација: Документ за јавна политика – Можности за законска имплементација на ООР

Фондацијата Метаморфозис, во рамките на проектот „Граѓаните во Собранието: Законодавни иницијативи за човекови права” на Вестминстер Фондација за демократија, изготви документ за јавна политика на тема: „Можности за законска имплементација на ООР“. Во овој документ е ...

Повеќе
analysis

Отворена консултација: Анализа на законската рамка за образование и можностите за имплементација на отворените образовни ресурси

На 22.10.2015 (четврток), со почеток во10.00 часот во ГЕМ Клуб во Скопје, ќе се одржи презентација на нацрт-верзијата на Анализа на законската рамка за образование и можностите за имплементација на отворените образовни ресурси. По презентацијата ќе следи отворена консултација во ...

Повеќе
560618_468877449824288_239565139_n

Работилница за градење капацитети и користење на новите медиуми за застапување

Од 7 до 10 октомври, во Хотел Гарден во Охрид ќе се одржи регионална работилница за градење на капацитет и користење на новите медиуми за застапување, на која ќе учествуваат членовите на Балканската мрежа за застапување при управување со е-отпад од Македонија и претставници ...

Повеќе
Screen Shot 2014-10-16 at 12.16.22 PM

Најава: Глобален дијалог за подготовка на националните акциски планови за Партнерството за отворена власт

Работилница на тема подготовка на национални акциски планови во рамки на Партнерството за отворена власт ќе се одржи во Бразилија, Кишњев, Лондон и Скопје на 28 февруари во 15 часот по средноевропско време. Настанот ќе може да се следи преку видео пренос, а ќе има можност и за ...

Повеќе
DSC03667

Симулација на комисиски расправи

Како дел од соработката на проектот Зајакнување на граѓанското учество во законодавниот процес на НДИ, Фондацијата Метаморфозис беше поканета да присуствува со свој претставник на симулација на комисиски расправи на тема Еколошки предизвик.

Повеќе
bewman-logo

Застапување и лобирање за закон за е-отпад

Фодацијата Метаморфозис како дел од своите напори за правилно третирање на е-отпад, застапува и лобира за донесување на Законот за управување со електрична и електронска опрема и отпадна електрична и електронска опрема.

Повеќе

Policy Brief: Отпад од електронска и електрична опрема

Покрај студијата „Обврски, очекувања и предизвици при справување со е-отпад“, ви претставуваме и Policy Brief на истата тема.

Повеќе