Мени
e-society-slide

Тринаесетта конференција е-Општество.мк на тема: Слобода и приватност

На настанот, во четири одделни сесии ќе дебатираат и дискутираат дваесетмина претставници на институциите, медиумските организации и граѓанскиот сектор со крајна цел да придонесат во зајакнувањето на јавната свест за реформските приоритети и предивици во медиумската ...

Повеќе
freedom not fear 2017

Одбележување на меѓународните денови за акција „Слобода наместо страв“ од 6ти до 9ти октомври 2017 година

По повод меѓународните денови на акција „Слобода наместо страв“ Метаморфозис повторно потсетува на забелешките за „директниот пристап“ на агенциите за безбедност и контраразузнавање до телекомуникациските мрежи преку кој добиваат дигитални содржини и податоци за ...

Повеќе
1 tech4good3-768x512

Фондацијата Метаморфозис и „Мајкрософт“ му помагаат на граѓанскиот сектор ширум Балканот во дигиталната трансформација

Фондацијата Метаморфозис, во соработка со локалните канцеларии на „Мајкрософт“ во Косово, Албанија и Македонија, ги организираше конференциите „Tech4Good“ во Приштина, Тирана и Скопје. Повеќе од 200 претставници на граѓанските организации зедоа учество на овие конференции. ...

Повеќе
DSCN0037

Презентација на насоките за отвореност на државните инстутиции во земјите од Западен Балкан

На 19 јули, во Собранието на Р.М., во рамки на проектот ACTION SEE – Одговорност, Технологија и Мрежа на Институционална Отвореност во Југоисточна Европа, се одржа презентација на насоките за добро владеење на државните инстутиции во земјите од Западен Балкан, со посебен акцент...

Повеќе
point-6-0-by-vanja-cerimagic-02-600x400

Најава: Панел дискусија за отвореност и транспарентност на институциите од Западен Балкан

На 19 јули, со почеток во 13.00 часот во Собранието на Република Македонија, ќе се одржи панел дискусија за отвореност и транспарентност на институциите од Западен Балкан. Оваа дискусија е дел од проектот ACTION SEE – Одговорност, Технологија и Мрежа на Институционална ...

Повеќе
ZavrshnaFotka1

Завршен настан и презентација на проектот „Кој им ги врзува рацете на новинарите и како да се одврзат – Мерка притвор“

На завршниот настан во рамките на проектот „Истражувачкото новинарство, чувар на човековите права и слободи“ беше промовирана истражувачката видеосторија „Кој им ги врзува рацете на новинарите и како да се одврзат – Мерка притвор“. Сторијата, замислена како студија на...

Повеќе
IMG_6107

Завршен настан на проектот за обука на лица со интелектуална попреченост

Проектот беше реализиран од здружението Инклузивни решенија - Скопје во соработка со Јавна Соба, како дел од проектот „Отчетност преку граѓански ангажман“ кој го спроведува Фондацијата за интернет и општество, „Метаморфозис“.

Повеќе
vrzani-race-thumb

Покана за презентација: Кој им ги врзува рацете на новинарите и како да се одврзат – Мерка притвор

Фондацијата Метаморфозис Ве поканува на завршната презентација на проектот  „Кој им ги врзува рацете на новинарите и како да се одврзат – Мерка притвор“ Настанот ќе се одржи во четврток 15 јуни 2017 (11:00-13:00), ГЕМ клуб во кафе бар „Менада“, Стара Чаршија, Скопје. Преземете ја ...

Повеќе
Snap19

ACTION SEE на конференцијата Point: Владите не ја разбираат важноста на принципот на отвореност

Индексот на отвореност во регионот на ЈИЕ кој се базира на истражувањето спроведено од страна на мрежата ACTION SEE, укажува на многу сличности помеѓу соседните земји. Генерално, на владите во регионот им недостасува отчетност, транспарентност, интегритет и ефективност. Овие ...

Повеќе
point-6-0-by-vanja-cerimagic-11-600x400

ACTION SEE Ден на застапување: Отвореноста да биде политика на секоја влада

Конференцијата Point 6.0 која се одржува во Сараево, Босна и Херцеговина од 24 до 28 мај започна со ACTION SEE Денот на застапување и презентацијата на резултатите и препораките собрани преку истражувањето спроведено за целите на регионалниот Индекс на отвореност за 2016 година. ...

Повеќе