Мени

Гласомер.мк овозможува граѓаните да дознаат со која партија најмногу се согласуваат

За првпат во историјата на македонската демократија, преку веб-апликацијата Гласомер.мк граѓаните имаат можност директно да ги споредат политичките понуди на партиите што учествуваат во избори со своите ставови и мислења.

Повеќе
ping.mk osvezhen so nov izgled

Ping.mk освежен со нов изглед

Од неодамна, веб-сајтот Ping.mk доби комплетно нов изглед со кој се олеснува пристапот до новите препораки кои и понатаму произлегуваат од агрегаторот што работи во заднина.

Повеќе
digitalni-skladishta

Лансиран веб-сајтот „Дигитални складишта“

Фондацијата Метаморфозис објави нов веб-сајт наменет за високо-образовните, истражувачките и воопшто за сите институции кои планираат да воспостават дигитално складиште за архивирање на своите документи, трудови, софтвер, наставни ресурси, мултимедијални фајлови и ...

Повеќе
dspace-vm-mk

Објавена виртуелна машина со DSpace на македонски и албански

Бесплатниот софтвер за креирање и објавување на дигитални складишта DSpace, отсега е достапен како виртуелна машина во OVF (Open Virtualization Format) која може да се постави и пушти во функција за помалку од 1 час во зависност од конфигурацијата на серверот на кој се инсталира.

Повеќе
vegetarijanstvo

Се креираа првите блогови од проектот „Социјални медиуми за демократија“

На првиот циклус на обуки од проектот „Социјални медиуми за демократија“, одржани во периодот од 23 до 26 март, се креираа првите четири блогови за застапување на одредена кауза. Учесници на обуката беа претставници на невладини организации и индивидуални активисти. ...

Повеќе
Ping.mk

Ping.mk – нов агрегатор на локални е-содржини

Од неодамна официјално е пуштен во употреба Ping.mk. Веб-сајтот претставува агрегатор на е-содржини кои се собираат автоматски преку претходно задавање на РСС фидови до веб-сајтови или тематски посебни делови од нив. Покрај тоа, тој овозможува и додавање на поединечни написи, ...

Повеќе
wsa145x160an.jpg

Одбрани македонските претставници за Наградата на Светскиот самит

  Мултидисциплинарното Жири на Наградата на Светскиот самит за информатичко општество – Македонија ги одбра македонските претставници за глобалниот натпревар. Прочитај повеќе…  

Повеќе

Пријавените проекти за WSA 2009 претставени пред жирито

На 23 декември во просториите на Стопанската комора на Македонија беа презентирани повеќето од пријавените проекти за Наградата на Светскиот самит (World Summit Award – WSA). Жирито имаше можност да погледне кратка презентација од секој од претставниците на проектите, како и да им ...

Повеќе
digitalen_arhiv

Дигиталниот архив на македонскиот јазик под Криејтив комонс

Неодамна објавениот сајт на Дигиталниот архив на македонскиот јазик на Истражувачкиот центар за ареална лингвистика на МАНУ, наменет за промоција на ретки книги и материјали поврзани со македонскиот јазик во дигитална форма, се здоби со Криејтив комонс лиценцата Наведи...

Повеќе

Граѓаните го оценуваат uslugi.gov.mk

Како дел од проектот на ФИООМ Проценка на потенцијалот за добро владеење во Македонија, на веб-сајтот uslugi.gov.mk е поставена анкета преку која граѓаните имаат можност да го дадат своето мислење за овој електронски сервис на Владата на РМ.

Повеќе