Македонски
16 септември - Ден на слободниот софтвер PDF Печати Е-пошта
Вести - Стари написи
14.09.2006
Денот на слободниот софтвер (16 септември) претставува славење на слободниот софтвер насекаде низ светот

Денот на слободниот софтвер (16 септември) (Software Freedom Day) претставува славење на слободниот софтвер насекаде низ светот. Целта на прославата е да се запознае јавноста со придобивките од користењето на слободниот софтвер во образованието, владините институции, дома и во деловниот сектор.

Насоките за одбележувњето на Денот на слободниот софтвер ги дава непрофитната организација Софтверска слобода интернешнал (Software Freedom International), додека волонтерски тимови организираат свои настани во нивните земји со цел да ја подигнат свеста за слободниот софтвер во своите заедници.

Македонија се приклучува кон глобалната заедница во одбележувањето на Денот на слободниот софтвер. По тој повод Фондацијата „Метаморфозис“ подготви ЦД со слободен софтвер под наслов „Заврши си работа!“ .

 
fioom  APC20YearsOld  edri_logo logo_quadri_web cc_baner linguabadge-mk

Creative Commons iconОсвен во случаите каде што не е експлицитно наведено поинаку, содржините на овој веб-сајт се лиценцирани
според лиценцата на Creative Commons Наведи извор-Некомерцијално-Без адаптирани дела 2.5