Мени
ooo

Упатство за употреба на OpenOffice.org

 Во Упатството за употреба на OpenOffice.org се поместени упатства за најкористените апликации што се наоѓаат во склоп на канцеларискиот пакет и тоа: Writer, Calc, Impress и Base.  Упатството е достапно и во електронска верзија на ЦДто „Заврши си работа“ коешто беше објавено по повод Денот на слободниот софтвер.  

e-society-banner

Втора меѓународна конференција „е-Општество.Мк“

На конференцијата ќе бидат покриени следните теми: Примери на најдобри пракси при градење институционална рамка за е-општество, е-влада и граѓанско учество, слободен пристап до информации и приватност на личните податоци, законодавство за е-трговија, компјутерски криминал и сигурност, влијание на новите медиуми на применетата политика: премин на дигитално ...

jordanka_petrushevska

Вовед: Улогата на еРајдерите

Во една женска организација со која работев како еРајдер, за поврзување на интернет користеа обичен модем (дајал ап) и иако го користеа само за електронска пошта се жалеа на голема телефонска сметка. Забележав дека пораките ги читаа и пишуваат додека се поврзани на интернет, преку веб-меил. Им укажав дека може да користат соодветна програма (тандербрд или оутлук) за пишување и ...

lscovert

Кирилица на два начина

Документ на македонски јазик може да напише на два начини: со користење македонски фонтови и со користење латинични фонтови со македонска поддршка. Првиот начин е многу застапен, но, тоа не значи дека е исправен. Главни недостатоци се што текстовите напишани со македонски фонтови нема да можат да прочитаат на компјутер на којшто не е инсталиран тој фонт. Исто така, доколку текст ...