Мени

Македонија: Јавно неодобрување за новите закони за превентивно прислушкување

Македонија: Јавно неодобрување за новите закони за превентивно прислушкување На 24 јуни 2008 г. неколку водечки НВО од областа на човековите права во Македонија објавија реакција до Собранието и Владата на РМ по повод измените на Законот за кривична постапка и предлог-измените на Законот за следење на комуникациите во однос на примената на посебни истражни мерки (сите видови ...

Македонија: Традиционални медиуми ги демонизираат гејмерите

Ова не е прв изблик на технофобија во македонската јавност, оти разни традиционални медиуми и во минатото ги имаат претставувано компјутерџиите како закана. На пр. кога во 2002 година се јави проблем со преголеми телефонски сметки, насловите како „Граѓаните горат од жешките разговори на компјутерџиите“ вината целосно ја префрлаа на генерализирани хакери, додека можноста за ...

gvo-logo-lg

Глобал војсис – Светот зборува, дали слушаш?

Овој проект овозможува на едно место да се соберат сите блогери, автори и преведувачи со цел да ја презентираат моменталната состојба на блогосферата од нивната земја. Тимот на Глобал војсис е составен од членови кои живеат насекаде низ светот и заедно тие преведуваат и известуваат што велат блогерите од целиот свет за глобалната публика. Глобал војсис има за цел да ги прикаже ...

Конкурс за најдобра фотографија или видео клип од мобилен телефон

Конкурс за најдобра фотографија или видео клип од мобилен телефон Тема: „лето“ Криејтив комонс Македонија објавува конкурс за најдобра фотографија или најдобар видео клип направени со помош на вградена камера од мобилен телефон. Темата е „лето“ по повод стапувањето на ова годишно време, а конкурсот ќе трае до 23 септември, односно до крајот на летото. Прочитај повеќе...