Клубот е лоциран во строгиот центар на градот, во градската библиотека „Борка Талески“ и представува воедно и електронска читална. Имено, во неа целокупниот фонд на книги, списанија и стручна литература што ги поседува библиотеката ќе бидат достапни по електронски пат.
 
Во клубот има 6 компјутери кои работат на Ubuntu Linux 7.04, како и АДСЛ интернет врска, печатач и скенер, a градоначаникот на Прилеп, Марјан Ристески, на свечената промоција на клубот вети дека бројот на компјутери во клубот ќе се зголеми.
{mosimage}{mosimage}

Во тек е пријавувањето за бесплатна обука за користење на компјутери. Предвидено е со обуката да бидат опфатени оперативниот систем Ubuntu, канцеларискиот пакет Open Office и интернет прелистувачот Mozilla Firefox. Термините ќе бидат дополнително определени.
Дигиталниот клуб е проект на фондацијата Метаморфозис, општина Прилеп, Фондацијата за информатички развој – ИТЦ Прилеп и градската библиотека.

http://prileponline.blogspot.com/2007/10/blog-post_1125.html
http://kirildimeski.wordpress.com/2007/10/11/digitalenklub/

Сподели: