Активности

mediumski-item-img-1.png

11.10.2021

Конференцијата POINT ќе се одржи во ноември

Откако ја прескокнавме годишната конференција во 2020 година и имавме онлајн издание во текот на 2021 година, конференцијата POINT се враќа во „офлајн“ формат. Конференцијата ќе се одржи на 11 и 12 ноември…

mediumski-item-img-1.png

30.12.2020

Во тек е петтиот бран на мерења на отвореноста на извршната и законодавната власт

Во рамки на мрежата ACTION SEE – Мрежа за Одговорност, Технологија и Институционална Отвореност во Југоисточна Европа со поддршка на Проектот за граѓанско учество на УСАИД и Национален фонд за демократија преку проектот…

mediumski-item-img-1.png

29.01.2020

Објавена е Стратегијата за транспарентност на Владата на Република Северна Македонија (2019-2021)

По низа консултативни средби на работната група за креирање на Стратегијата за транспарентност на Владата на Република Северна Македонија, на 19.11.2019, на 166-та седница на Владата е усвоена Стратегијата за транспарентност на Владата…

mediumski-item-img-1.png

30.12.2019

Во тек е четвртиот бран на мерења на отвореноста на извршната и законодавната власт

Во рамки на мрежата ACTION SEE – Мрежа за Одговорност, Технологија и Институционална Отвореност во Југоисточна Европа и преку проектот Using New Media to Promote Government Transparency финансиран од Национален фонд за демократија,…

mediumski-item-img-1.png

18.10.2019

Одржана три-дневна обука со грантисти и медиумски организации од третиот циклус од грантовата шема на ACTION SEE од Северна Македонија

Помеѓу 15-17.10.2019 година беше одржана три-дневна обука “Социјални медиуми и визуелизации за поголема транспарентност и отчетност на институции” со претставници на грантисти и медиумски организации од третиот циклус од грантовата шема на ACTION…

mediumski-item-img-1.png

27.09.2019

Презентирани резултатите од истражувањето за отвореноста на институциите во регионот на конференцијата „Отвореност на институциите на извршната и законодавна власт во регионот и Црна Гора: Форма без суштина“, Црна Гора

На 26 септември, во Хотел Центре Виле во Подгорица, Црна Гора, се одржа конференцијата со наслов: „Отвореност на институциите на извршната и законодавна власт во регионот и Црна Гора: Форма без суштина“ каде…

mediumski-item-img-1.png

19.09.2019

Обука со медиумски организации на тема “Стратешко користење на податоци за медиумско покривање на прашња поврзани со владеење на правото и добро владеење”

Помеѓу 16 – 18.09.2019, како дел од проектот ACTION SEE, тимот на Метамофрозис организираше обука за медиумски организации на тема “Стратешко користење на податоци за медиумско покривање на прашања поврзани со владеење на…

mediumski-item-img-1.png

10.07.2019

Одржана воведна средба со грантисти од третиот циклус од грантовата шема на ACTION SEE од Северна Македонија

На 09 јули 2019 година беше одржана воведна средба со претставници на грантисти од третиот циклус од грантовата шема на ACTION SEE од Северна Македонија. Целта на воведната средба беше грантистите подобро да…

mediumski-item-img-1.png

03.07.2019

Трет циклус од шемата за грантови – доделени грантови на граѓански организации од Западен Балкан

На осум граѓански организации од пет земји: Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија им беа доделени грантови за спроведување на петмесечни проекти. Овие грантови ќе се фокусираат на решавање…

mediumski-item-img-1.png

10.06.2019

Прв состанок на работната група за изготвување на Стратегија за транспарентност

На 10.06.2019 во просториите на Владата на Република Северна Македонија, се одржа првиот состанок на работната група за изготвување на Стратегија за транспарентност на кој беа поканети организации кои дејствуваат во ова поле…

mediumski-item-img-1.png

16.05.2019

Фондацијата Метаморфозис учесник на Стокхолмскиот форум за Интернет 2019

Фондацијата Метаморфозис повторно е поканета да даде свој придонес на еден од најважните годишни глобални настани во областа на технологијата и Интернетот Стокхолмскиот Форум за Интернет 2019 (SIF) кој се одржува овие денови…

mediumski-item-img-1.png

13.05.2019

ПОВИК ЗА КЛУЧЕН ЕКСПЕРТ/КА ЗА РАЗВИВАЊЕ НА МЕТОДОЛОГИЈА И СТРАТЕГИЈА НА ТРАНСПАРЕНТНОСТ

Фондацијата Метаморфозис отвора повик за клучен експерт/ка за развивање на методологија и стратегија на транспарентност. Општата цел на ангажманот на клучниот експерт/ка е поддршка на Владата во унапредувањето на политиките за транспарентност. Фондацијата…

Прикажи повеќе