Фондацијата Метаморфозис, заедно со локалната канцеларија на „Microsoft Македонија“, го организираaт денот на Microsoft посветен на граѓанскиот сектор – „Бидете иницијатор на промени со Microsoft Office 365 и облак-технологиите“. Настанот ќе се одржи на 17 март, во просториите на хотел „Континентал“, сала „Фонтана“, со почеток од 10 часот.

Настанот ќе им овозможи на претставниците на граѓанскиот сектор да дознаат повеќе за можностите да добијат софтверски донации од програмата „Microsoft Technology for Good“ за поддршка на граѓанскиот сектор. На овој настан ќе се презентира и Microsoft Office 365 што Метаморфозис го нуди во Македонија во соработка со партнерот Теchsoup Balkans. Ќе бидат презентирани облак-технологиите на Microsoft Office 365, како и многу други технологии што придонесуваат во подобрувањето на работата на граѓанските организации.

За учество Ве молиме пополнете го следниот формулар.

ngo connection day

Во продолжение следува агенда на настанот:

10:00 – 10:15 Воведни обраќањаг.Стефан Плавјански – Генерален менаџер, „Мајкрософт Македонија“г.Филип Стојановски – Програмски директор, Фондација „Метаморфозис“
10:15 – 11:00 Како невладините организации можат да имаат корист од новите технологии

  • Вовед и презентација на Microsoft Office 365 и придобивките од примената на облак-технологиите во граѓанскиот сектор – Влора Адеми, Business Development Manager Education, Мајкрософт Македонија.
  • Поширока перспектива врз основа на сопствените искуства во врска со интернет-промоција, учество во глобалните напори од страна на Techsoup и Security in a BoxЕлена Игнатова, Програмски координатор во Фондацијата Метаморфозис
11:00 – 11:15 Кафе-пауза
11:15 – 12:00
  • Предностите и можностите понудени од Мајкрософт-партнерот Techsoup Balkans за невладините организации;
  • Презентација на критериумите за прифатливост на организациите за Office 365 и понудените можности за невладините организации;
  • Како да се аплицира за сајбер-грант – Адријана Селмани, програмски асистент, Фондација „Метаморфозис“
12:00 – 13:00 Пауза за ручек
13:00 – 14:00 Работилница: Технологии за граѓанскиот секторПоделба на невладините организации во три работни групи врз основа на нивните потреби

  • Група 1: Процена на потребите за ИТ на невладините организации и како да се добие поддршка од „Метаморфозис“
  • Група 2: Работење во облак – Демо на Office 365 и како да се имплементира
  • Група 3: Како да се аплицира за сајбер-грант преку Techsoup Balkans
  • Резиме: Клучни наоди и клучни активности што ќе следуваат
14:00 – 14:20 Најдобрите практики на невладина организација која успешно го има воведено Office 365
14:20 – 14:40 Заклучоци и клучни резултати од целиот настан

Патните трошоци ќе бидат надоместени за еден претставник од организација, а во висина на повратен автобуски билет.

Хаштаг за настанот е: #msngoMK

Сподели: