На ден 26 март, со почеток во 12 часот во просториите на Стопанска комора на северо-западна Македонија, се одржа обука на тема „Младински активизам и слобода на изразување во Македонија“. На оваа обука организирана од Унијата на албанските ученици во средните училишта во Македонија, предаваше Адријана Селмани која објасни дека слободата на изразување е една од клучните слободи кое е гарантирана како човеково право.

12898408_953109441470656_8972419798106696799_o

На оваа обука присуствуваа 25 ученици од различни средни училишта во градот Скопје, членови на Унијата на албанските ученици во средните училишта во Македонија. За време на обуката се одвиваа различни дискусии за проблемите на учениците кои никогаш до сега не биле произнесени во јавност.

12891733_953109524803981_5679757295669735311_o

Адријана за време на обуката објасни дека доколку учениците не се засегнат за своите основни права нема да успеат да развијат здрав активизам.

12592253_953109101470690_7873715128462503389_n

Покрај обуката учениците имаа можност да разменат и идеи со кои би придонеле во подобрувањето на нивното образование, да можат преку многу културни настани, дебати, работилници и обуки да се здружат со повеќе ученици од целата држава и заедно да придонесат за подобро образование како и да разменат искуства.

Сподели: