На 14.01.2016, во просториите на Метаморфозис се одржа обукa за волонтери-преведувачи за Глобал Воисес. Обуката ја проследија 5 учесници кои се запознаа со концептот на Глобал Воисес, платформата и можностите за вклучување во оваа волонтерска заедница. Во декември 2015, беа одржани 2 обуки за волонтери-преведувачи за овој сервис.

„Глобал војсис“ е волонтерска заедница од повеќе од 800 автори, аналитичари, експерти за интернет-медиуми и преведувачи од повеќе од 160 земји низ светот, кои обезбедуваат и преведуваат вести и приказни што се недоволно покриени од комерцијалните медиуми.

Сподели: