Во мај 2021 година, Фондација Метаморфозис заедно со партнерите на TechSoup од пет земји: Австрија, Унгарија, Италија, Бугарија и Полска учествуваа во две 3 -дневни онлајн Еразмус+ обуки, со наслов DIGITAL AND TRAINING SKILLS FOR THE SOCIAL SECTOR project.

Работилница „Креирање ефективни кампањи за борба против намалувањето на граѓанскиот простор“ беше насочена кон насочена кон развивање на знаење и вештини за дизајнирање моќни кампањи за застапување кои инспирираат надеж и освојуваат срца и умови – користејќи раскажување приказни ( storytelling) и наративна стратегија.

Група од 20 учесници истражуваа системски алатки за размислување за да можат понатаму во својата работа да креираат стратегии што ги идентификуваат основните причини за проблемите што ги доживуваат во врска со намалувањето на граѓанскиот простор и унапредување на целите на застапување.

„Сите непрофитни вработени треба да имаат шанса да учествуваат во таква обука за да се потсетат дека нашата работа е важна и дека навистина го менуваме светот! Беше навистина позитивно и се надевам дека ќе дадеме искуство “. Изјави еден од учесниците на онлајн обуката.

„Одлична инспирација и многу корисни алатки што треба да се користат во нашата комуникација и зајакнување на граѓанското општество!“ – вели учесник на работилницата „Креирање ефективни кампањи за борба против намалувањето на граѓанскиот простор“, дел од проектот DTS4SS.

 

Проектот е финансиран од Европската унија.

Виртуелните мобилности имплементирани од NIOK, WCIF, FVA и Метаморфозис се (ко-)основани од Еразмус+ програмата на Европската унија. Активностите се поддржани преку проектот „Зајакнување на граѓанското општество преку обука и едукација“ финансиран од Европската Унија и спроведуван од Фондацијата Метаморфозис. Фондацијата TechSoup го спроведува проектот „Дигитални и вештини за обука за социјалниот сектор“ во рамките на Оперативната програма за развој на образованието за знаење, кофинансиран од Европскиот социјален фонд.

Сподели: