Screenshot_1

По повод Меѓународниот ден на слободен пристап до информации, Фондацијата за интернет и општество, Метаморфозис, ги објавува резултатите од анализата за транспарентноста на процесите за донесување одлуки во четири земји од Западен Балкан: Србија, Македонија, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Ваквото мапирање на транспарентноста беше спроведено од од хрватската граѓанска организација ГОНГ, во партнерство со ЦРТА (Србија), „Зашто Не“ (БиХ), и Центарот за демократска транзиција (Црна Гора).

Резултатите покажуваат дека, во однос на имплементацијата на легислативата што се однесува до пристапот на информации од јавен карактер, институциите редовно одговараат на барањата, но, одговорите се формални, без доволно употребливи информации.

Целосниот документ е достапен овде.

eu_flag_europe_for_citizens_co_funded_en_rgb_right_-1024x245

Сподели: