Мени

Вебинар „Мапирање на целната публика и позитивни наративи како основни алатки за борба против дезинформации“

Ве покануваме да бидете дел од вебинарот на тема „Мапирање на целна публика и позитивни наративи како основни алатки за борба против дезинформациите“ што ќе се одржи на 22 декември 2020 година со почеток во 16:00 – 17:30 часот.

Во овој онлајн свет полн со кампањи за дезинформација, можноста да ги препознаете и разликувате може да направи разлика за ефикасните организации. Наместо да се спротивставиме на кампањите за дезинформација, креирањето на креативна позитивна наративна кампања заснована на стратешки комуникациски цели се покажа мошне ефикасно.

За време на вебинарот, ќе научите како да ја споделите вашата порака на насочен структурен начин со цел да имате најголема веројатност за влијание и за толку посакуваната промена.

За време на вебинарот вие поконкретно ќе:

  • сфатите колку се моќни дезинформациите и пропагандата и зошто е важно да се создадат алтернативни, позитивни наративи за градење на отпорни маргинализирани заедници;
  • ја разликувате и дефинирате ја специфичната целна публика како важен дел од создавањето на влијателна кампања;
  • ја разберете вредноста на раскажувањето и неговата ефикасност.

Кој е поканет да аплицира?

Секој што работи во граѓанскиот сектор, независни медиумски организации, новинари хонорарци, младински организации или иницијативи, студенти или наставници кои бараат начини да го зголемат влијанието на нивната работа.

Формулар за аплицирање и рок

За да се регистрирате на работилницата „Мапирање на целната публика и позитивни наративи како основни алатки за борба против дезинформации“, мора да го пополните формуларот достапен на следниов линк до 20 декември 2020 година до 16:00 часот.

Дел од образецот мора да биде пополнет на англиски јазик. Работниот јазик на овој вебинар е англиски.

Вебинарот ќе се одржи онлајн (преку платформата Cisco WebEx). Вебинарот е дел од Регионалниот форум „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“ организиран од АЛДА – Европска асоцијација за локална демократија.

 

Информации за обучувачот

Обуката ќе ја води Горан Ризаов кој е наградуван новинар со повеќе од 12 години искуство во новинарството. Во моментов тој ја води програмата Медиуми за демократија на Фондацијата Метаморфозис во Скопје, Северна Македонија. Како дел од неговата работа, тој дизајнира и води практични обуки за медиумска писменост, социјални медиуми за застапување и визуелизација на податоци за новинари. Тој беше дел од програмата Година на професионален развој, при што студираше новинарство базирано на податоци и онлајн медиуми на Факултетот за новинарство и масовни комуникации „Волтер Кронкајт“ при Државниот Универзитет на Аризона во Феникс.

 

Лице за контакт

Доколку имате какви било прашања, ве молиме контактирајте ги: violetajonchevska@protonmail.com и qendresasulejmani@protonmail.com

Посетете ја вебстраницата www.hive-mind.community

Покрај обуката, посетете ја www.hive-mind.community. Hive Mind е дизајниран за вас да се обучувате и научите да ги подобрувате вашите вештини за дигиталните медиуми во една комфорна атмосфера за работа. Рачно избрани и проверени алатки, наша сопствена алатка за слушање на социјални медиуми, „Радар на социјални медиуми“ и онлајн курсеви според вашата брзина.  Сето ова во безбедна и сигурна средина.

 

Обуката е иницијатива на TechSoup Europe во соработка со Фондацијата Метаморфозис и ГО Зошто не.

 

Фондацијата Метаморфозис работи на зајакнување на свеста и капацитетот на граѓаните и граѓанското општество со цел тие да ја преземат својата најдобра улога како активисти за демократија, истовремено поддржувајќи ги институциите да ја исполнат својата демократска улога во служењето на општеството, со посебен акцент на употребата на информатичката технологија и споделувањето на знаењето .

ГО Зошто не – Зошто не е организација што работи на создавање на безбедно, здраво, активно, ефикасно и одговорно општество во БиХ преку зголемување на граѓанското учество, влијание врз владината отчетност, употреба на нови технолошки алатки и промовирање на социјално ангажирана култура на целата територија на БиХ заедно со други заинтересирани групи, организации, институции и поединци.

TECHSOUP EUROPE ги поддржува граѓанските организации низ целиот континент да ја користат најдобрата технологија за социјални промени. Ги опремува двигателите на промени со технолошки производи, знаење и услуги за да можат да имаат корист од технологијата и да направат социјални промени. TechSoup учи како да се користи технологијата за добро и поврзува неверојатно соработници, како што се социјални активисти, хакери, дизајнери, влада, локални власти и деловни партнери. TechSoup гради заедници со кои се обидува да генерира иновативни решенија за социјалните предизвици.

HIVE MIND – е место за заедничка пракса. Во денешниот дигитален свет, нашата слобода на информирање е оспорена од софистицирана тактика на дезинформациите. Тука сме да ви помогнеме во патувањето низ дигиталната трансформација и да ги поддржиме овие слободи преку градење вештини за медиумска писменост во граѓанското општество и во заедниците каде што луѓето се здружуваат за да формираат доверба и социјални врски. Www.hive-mind.community.