Мени
NED_1

Демократски стипендии Реган-Фасел: се продолжува крајниот рок за пријавување

Програмата за демократски стипендии Реган-Фасел на Националниот фонд за демократија (National Endowment for Democracy) со седиште во Вашингтон објавува повик за прием на апликации за стипендии за 2013-2014г.

NED_1

Оваа програма финансирана од владата на САД им овозможува на демократските активисти, лекари, научници и новинари од целиот свет да го продлабочат нивното разбирање за демократијата и да ја подобрат нивната способност за промовирање демократски промени.

Оваа петмесечна програма за престој, посветена на меѓународната размена, нуди колегијална средина за стипендистите во која ќе можат да ги споделуваат своите искуства, да ги земат предвид најдобрите практики и научените лекции, да вршат независно истражување и пишување, да се ангажираат заедно со своите колеги од САД и да развијат професионални односи во рамките на глобалната мрежа на поборници за демократија.

Програмата е наменета пред сè за поддршка на лекари и научници од земјите во развој и земјите со демократски аспирации; може да аплицираат и истакнати научници од традиционално демократски земји. Проектите можат да се фокусираат на политичките, општествени, економски, правни и културни аспекти на демократскиот развој и може да вклучат голем број методологии и пристапи. Сите стипендисти се посветуваат на нивните проекти со полно работно време и добиваат месечна стипендија, здравствено осигурување, покриени патни трошоци на почетокот и крајот на стипендискиот престој, како и поддршка за истражување. Добитниците не може истовремено да бидат финансирани од Фондот или неговото семејство од институти за време на периодот на стипендирање. Програмата не финансира професионална обука, теренска работа или студенти кои сè уште студираат. Потребно е работно познавање на англискиот јазик.

Програмата ќе биде домаќин на две пет-месечни стипендиски сесии во 2013-2014 г.: есента 2013 г. (1 октомври, 2013 – 28 февруари, 2014) и пролетта 2014 г. (1 март – 31 јули, 2014).

Нов рок за поднесување апликации:  четврток, 1 ноември, 2012 г.

За повеќе информации и упатства за аплицирање:
http://www.ned.org/fellowships/reagan-fascell-democracy-fellows-program

Апликациите ќе се примаат преку системот за пријавување на:
http://fellowships.ned.org

Поврзани натписи