Мени
freedom-and-privacy-logo-web

Македонија: Конференција за слобода и приватност на интернет

freedom-and-privacy-logo-web

На 21 и 22 мај, фондацијата Метаморфозис и Институтот за човекови права и мир од Каен организираат меѓународна конференција на тема Слобода и приватност на интернет. Настанот е дел од долгогодишниот проект за децентрализирана соработка помеѓу Македонија и регионот Долна Нормандија, поддржана од мрежата Франција-Балкан, а ќе се одржи во салата City Hall во Скопје.

Првиот ден ќе биде посветен на приватноста на интернет, а вториот на слободата на изразување, при што експерти од Македонија, Бугарија, Албанија, Босна и Херцеговина, Франција ќе имаат излагања за разни аспекти од овие две области.

Некои од говорниците се: Себастјан Ботро-Бонтер од Институтот за човекови права и мир во Каен, Лејла Бичакчиќ од Центарот за истражувачко новинарство од Сараево, Георги Апостолов од Центарот за побезбеден интернет во Бугарија, претставници од Слободен Софтвер Македонија, ТВ и веб-уредници, експерти за човекови права и говор на омраза.. Модератори на кофренецијата ќе бидат Билјана Бејкова од НВО Инфоцентар и Петрит Сарачини од Македонскиот институт за медиуми.

Темите опфаќаат:

Прв ден: Приватност на интернет (21 мај)

  • Правна и институционална рамка на приватноста во ЕУ и во Балканскиот регион
  • Приватност во медиумите
  • Приватност на децата на интернет
  • Приватноста во бизнис секторот

Втор ден: Слобода на изразување на интернет (22 мај)
Коспонзорирано од Computers, Freedom and Privacy (CFP)

  • Цензура во медиумите
  • Државата и медиумите
  • Слобода на изразување и говор на омраза
  • Социјални медиуми: слободна територија (трибина)

Агенда (ПДФ)

Твитер хаштагот за конференцијата е #fpi12

Организатори на настанот:metamorphosis_kirilica_novo institut

 

 

 

 

Во рамките на:

logo_BNMK-MK

 

Партнери и поддржувачи:

Партнери и поддржувачи

CFP

Поврзани натписи