Мени
IMG_0672

Предавање „Слобода на интернет“ на Меѓународниот балкански универзитет Скопје

Со цел зголемување на свеста за заштита на човековите права меѓу корисниците на новите технологии, претставник на тимот на Метаморфозис на 4 декември 2012 одржа предавање насловено „Слобода на интернет“ на кое учествуваа 65 студенти на Меѓународниот балкански универзитет во Скопје.

IMG_0672Во рамки на предавањето, преку интерактивна презентација и дискусија со учесниците, беше даден вовед на темите на заштита на приватноста, слободата на изразување и авторските права во дигиталната ера. При тоа предавачот Филип Стојановски ги поврза претставувањата на овие прашања во рамки на популарната култура (научно-фантастична литература и филмови) со примери и трендови од реалниот живот во светот и во Македонија.

На настанот учествуваа студенти од Македонија, Турција, Албанија, Косово, Србија и Црна Гора, кои особено се интересираа за аспекти на користењето на социјалните мрежи (најголем дел од нив се корисници на Фејсбук, но само мал дел на Твитер или блогови), како и аспекти на промоција на содржини и заштита на слободата на говор. Разговарајќи за темите поврзани со набљудувањето (surveillance) голем дел од студентите искажаа загриженост заради растечкиот број закани за приватноста. Преку неколку примери од Македонија и светот (укинувањето на ACTA) тоа беше нагласена важноста на активното граѓанско учество како средство за спречување на тоталитарните тенденции.

Предавањето беше организирано во рамки на програмата за експертска клиничка настава, а во рамки на предавањето беше извршена и промоција и споделување на печатени материјали и линкови до онлајн извори на македонски и албански јазик, како и на можностите за волонтирање како преведувачи во рамки на македонската и албанската верзија на Глобал војсис.

Поврзани натписи