Мени

Продолжуваат презентациите и работилниците за ООР во основните училиштата низ Северна Македонија

На 4, 5 и 6 ноември 2019, тимот на Метаморфозис ги посети основните училишта „Светозар Марковиќ“ во село Старо Нагоричане, „Рајко Жинзифов“ во село Горно Оризари и „Дитурија“ во селото Љубин. Овие посети, на кои најпрво се одржува презентација на концептот отворени ...

Повеќе

Петнаесетта меѓународна конференција е-Општество.мк

Конференцијата е завршен настан на четиригодишниот проект ACTION SEE (Одговорност, Технологија и Мрежа на Институционална Отвореност во Југоисточна Европа) во кој 7 организации од Западен Балкан и Обединетото Кралство ги соединија своите напори за промовирање и обезбедување ...

Повеќе

Работилница за создавање Отворени Образовни Ресурси во ООУ Кирил и Методиј во с. Кучевиште

На 01.11.2019, во основното училиште „Кирил и Методиј“ во с.Кучевиште се одржа презентација и работилница во рамките на проектот Отворени Образовни Ресурси, кој го спроведува Фондацијата Метаморфозис. Ова е втора ваква работилница реализирана во рамки на проектот, ...

Повеќе

Одржана презентација и работилница за изработка на отворени образовни ресурси во ООУ „Браќа Рамиз и Хамид“

На 31.10.2019, четврток, во основното училиште „Браќа Рамиз и Хамид“ во Шуто Оризари, претставници на Фондацијата Метаморфозис одржаа презентација и работилница заедно со дел од наставничкиот колектив во рамките на проектот Отворени образовени ресурси (ООР). Преку ...

Повеќе

Сѐ уште недостигаат механизми за заштита на човековите права од злоупотреби на безбедносните служби

Сегашните законски решенија за работата на безбедносните служби, како одраз и на меѓусебните пазарења на власта и на сегашната опозиција, не обезбедуваат доволно механизми за ефикасна заштита на човековите права од злоупотреби на безбедносните служби, а за оние ...

Повеќе

Учениците од битолското основно училиште „Св. Климент Охридски“ учеа да програмираат робот во рамките на “Meet and Code 2019”

Денес во основното училиште „Св. Климент Охридски“ во Битола, „Националниот центар за развој на иновации и претприемачко учење„ го реализира настанот „Направи робот“ во рамките на проектот “Meet and Code 2019“, кој што е дел од Европската недела на програмирање, a го ...

Повеќе

Се одржа презентација на програмата Techsoup Severna Makedonija во Велес

Денес, во просториите на Домот на невладините организации во Велес, претставници на Фондацијата Метаморфозис ја презентираа програмата за софтверски донации, Techsoup Severna Makedonija, каде што се нуди широк спектар на софтверски продукти за непрофитните организации, кои што можат ...

Повеќе

Отчетноста на следење на комуникациите е насушна потреба при демократизацијата, посочија активисти, експерти и новинари на јавна средба

„Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис“ во дел од своите програми активно го застапува и го поддржува граѓанското ангажирање во барањето одговорност од институциите на национално и локално ниво. Како дел од активностите кои во рамките на оваа програма, ...

Повеќе

Презентирани резултатите од истражувањето за отвореноста на институциите во регионот на конференцијата „Отвореност на институциите на извршната и законодавна власт во регионот и Црна Гора: Форма без суштина“, Црна Гора

На 26 септември, во Хотел Центре Виле во Подгорица, Црна Гора, се одржа конференцијата со наслов: „Отвореност на институциите на извршната и законодавна власт во регионот и Црна Гора: Форма без суштина“ каде што беа презентирани резултатите од истражувањето за отвореноста ...

Повеќе

Најава за средба

Фондацијата Метаморфозис, IFEX и Global Voices организираат заедничка, неформална средба на која ќе се дискутира за моделите на отчетност на институциите при следењето на комуникациите како интегрален дел од системот за национална безбедност. Експерти, активисти и професори ќе ...

Повеќе