Мени

Електроника и е-отпад: Водич за лобирање и застапување

Во рамките на проектот „Балканска мрежа за застапување при управување со е-отпад“ го објавуваме водичот „Електроника и е-отпад: Водич за лобирање и застапување“.

Повеќе
wiki.mk-mk

Издаден прирачник за користење на Вики-сајтови

Во рамките на проектот за децентрализирана соработка меѓу регионот Долна Нормандија и Македонија се издаде Прирачник за Вики кој ќе служи како помошна алатка во процесот на збогатување на содржините за општините во Македонија.

Повеќе
ANTICKIOT_GRAD_NA_ISAR_MARVINCI_VALANDOVO

Првата археолошка електронска монографија под Криејтив комонс

„Античкиот град на Исар – Марвинци кај Валандово“, е дело на првиот дипломиран археолог во Македонија, д-р Викторија Соколовска, електронски објавено под Криејтив комонс лиценца, кое вчера беше промовирано во НВО инфоцентарот.

Повеќе

МЕК: Отворен ден и промоција на „Прирачник за комисиите за односи помеѓу заедниците„

На 16 и 17 јуни во пилот општините Чаир, Дебар и Гостивар ќе се одржи „отворен ден“ и промоција на Прирачник за комисиите за односи помеѓу заедниците.

Повеќе
vest_042011

Промоција на Водичот „Како до политика за приватност?“ на Координативната средба за е-трговија

На 1 април 2011 г. во Клубот на државни служби во Скопје беше одр жана промоција на Водичот „Како до политика за приватност?“ во рамките на Координативната средба за е-трговија, пред за претставници на е-продавници, процесори на наплати, банки и други чинители од областа на ...

Повеќе

Промоција на Водичот „Како до политика за приватност?“ пред претставници на државните институции

На 30 март 2011 г. во Клубот на државни органи во Скопје беше одржана промоција на Водичот за ИКТ на Метаморфозис бр. 6, „Како до политика за приватност?“ изработен во соработка со Дирекцијата за лични податоци во рамките на проектот Иницијатива за приватност на интернет.

Повеќе

Извештај: Функционалност на општинските веб-сајтови како средство за објавување информации

Во извештајот „Функционалност на општинските веб-сајтови како средство за објавување информации“на, издаден на 26.10.2010 година, беше извршена анализа на функционалноста на веб-сајтовите на единиците на локална самоуправа. Истражувањето беше поттикнато од прашањето на ...

Повеќе

Извештај за Употребата на компјутерите во образовниот систем на Република Македонија

Во јуни 2010 година Фондацијата Метаморфозис го издаде извештајот на тема „Употребата на компјутерите во образовниот систем во Р.М.“. Истиот е изработен од Ipsos Strategic Puls како резултат на истражувањето реализирано од 19 – 30 мај 2010 година со кое беа опфатени неколку теми кои се ...

Повеќе
metamorfozis-1

Процесот на компјутеризација на образовниот систем – нетранспарентен и со недостатоци

Фондацијата Институт отворено општество Македонија и Фондацијата за одржливи информатички решенија „Метаморфозис“, на 6 октомври го претставија извештајот од истражувањето „Употребата на компјутери и интернет во образовниот систем на Република Македонија“.

Повеќе

Дистрибуција на стрип-албумот за приватноста „Под надзор“ (на англиски јазик)

Членовите на Пинг.мк имаат прилика да се пријават да добијат бесплатен примерок од стрип-албумот за приватноста „Под надзор“ (на англиски јазик) издаден од асоцијацијата ЕДРИ - Европски дигитални права чиј член е Фондацијата Метаморфозис. Оваа активност се спроведува во ...

Повеќе