Мени

Објавен нацрт-извештајот „Приватноста на интернет во Македонија за 2009 г.“

Фондацијата Метаморфозис на 4 јуни го објави нацрт-извештајот за приватноста на интернет во Македонија во 2009 година.

Повеќе
Priracnik-Edubuntu

Објавен прирачник за пристапни опции во Едубунту

Фондацијата Метаморфозис во соработка со „Отворете ги прозорците“ и Слободен Софтвер Македонија го издаде прирачникот - „Како да го направите компјутерот полесен за употреба – пристапни опции во Edubuntu LINUX“.

Повеќе
prisustvo-na-p.p.-kaj-63-veb-sajtovi

Анализа на домени и политики на приватност на македонските веб-сајтови рецензирани во рубриката „Веб-сајт на денот“

Анализата на присуство на политика на приватност кај рецензираните македонски веб-сајтови за периодот од април 2008 до февруари 2010 година, кои ги објавува Фондацијата Метаморфозис во рубриката „Веб-сајт на денот“ во дневниот весник „Време“, укажува дека само мал број од ...

Повеќе

Вкрстено објавување за застапување

Задоволство ние да ви го претставиме вториот водич за 2.0 застапување: Вкрстено објавување за застапување, Вовед во ефективно интегрирање на социјалните медиуми. Овој водич нуди краток вовед во користење на вкрстеното објавување при водење на онлајн кампања за застапување...

Повеќе

Прелиминарна анализа на веб-сајтовите на индивидуални кандидати за изборите 2009 (верзија 0.5)

Првата фаза на анализата на Метаморфозис покажува дека 93% од кандидатите за градоначалници не го користат интернет за промоција, а повеќето од оние кои го користат употребуваат мал дел од неговите можности за комуникација со граѓаните.  Скоро сите претседателски ...

Повеќе
vodici

Излезе водичот „безбедно на интернет“ за родители и наставници

Излезе петтиот по ред водич на фондацијата Метаморфозис, насловен „безбедно на интернет“, а наменет пред се на родителите, иако корисен и за наставниците во училиштата, како и за новинарите како претставници на медиумите.

Повеќе

Публикација: Препораки за стандарди за ИКТ во државната управа

Публикацијата „Препораки за стандарди за ИКТ во државната управа“ беше јавно презентирана во рамките на третата меѓународна конференција „e-Општество.Мк“ која се одржа на 29-ти и 30-ти ноември, 2007г., во Скопје. Пред домашната и меѓународната јавност беа претставени дел од ...

Повеќе

Објавени две нови публикации од проектот Иницијатива за информациска сигурност

Овој месец, фондацијата Метаморфозис објави две изданија во рамките на проектот  “Иницијатива за информациска  сигурност“

Повеќе

Македонија: 88% од кандидатите за државни службеници се пријавуваат преку интернет

Во текот на мај и јуни 2007 година, Фондацијата Метаморфозис спроведе истражување за веб-сајтот Пријава преку интернет на Агенцијата за државни службеници. Целта на истражувањето беше да се дознае мислењето и искуството на кандидатите за работни места на државни службеници...

Повеќе

Објавени македонските лиценци Криејтив комонс

Г. Џои Ито, претседавач на Криејтив комонс, на 19 јуни 2007 година во Скопје, ја промовираше македонската верзија на светски познатите лиценци кои овозможуваат ширење на слободна култура. Со прилагодувањето на лиценците на нејзиниот правен систем Македонија стана 38 ...

Повеќе