Мени

Македонија: 88% од кандидатите за државни службеници се пријавуваат преку интернет

Во текот на мај и јуни 2007 година, Фондацијата Метаморфозис спроведе истражување за веб-сајтот Пријава преку интернет на Агенцијата за државни службеници. Целта на истражувањето беше да се дознае мислењето и искуството на кандидатите за работни места на државни службеници...

Повеќе

Објавени македонските лиценци Криејтив комонс

Г. Џои Ито, претседавач на Криејтив комонс, на 19 јуни 2007 година во Скопје, ја промовираше македонската верзија на светски познатите лиценци кои овозможуваат ширење на слободна култура. Со прилагодувањето на лиценците на нејзиниот правен систем Македонија стана 38 ...

Повеќе
ooo

Книгата за ОпенОфис.орг е достапна во книжарниците

Од овој месец, книгата „OpenOffice.org - Упатство за користење" во издание на Фондацијата Метаморфозис може да се купи во книжарниците ТРИ, Табернакул, Александрија и Точка во Скопје.

Повеќе
eifl

Презентации на базите на научни трудови и електронски ресурси достапни преку eIFL

Во периодот од 23 до 31.10.2006 г. на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје и Универзитетот „Св. Климент Охридски“ – Битола се одржаа презентации на базите на научни трудови и електронски ресурси достапни преку фондацијата „Електронски информации за ...

Повеќе

Излезе вториот број на е-билтенот на Метаморфозис

На 17 октомври 2006 година излезе вториот број на е-билтенот на Фондацијата Метаморфозис. Во е-билтенот покрај стандардните вести за ИКТ од Македонија и од светот и за активностите на Метаморфозис, поместени се и два авторски текстови за работата на е-рајдерите и за ...

Повеќе
cc

Извештај од првиот состанок на Работната група за лиценците Криејтив Комонс за Македонија

На состанокот присуствуваа Јадранка Дабовиќ – Анастасовска и Неда Здравева од Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, Славе Димитров, Деан Ќуркчиев и Слободан Ивановски од здружението на автори на музички дела на Република Македонија „Шпато“ и ...

Повеќе
CD_cover_Predna_ok

ЦД „Заврши си работа!“ за одбележување на Денот на слободниот софтвер

По повод Денот на слободниот софтвер - 16 септември, Фондацијата „Метаморфозис“ подготви ЦД со слободен софтвер под наслов „Заврши си работа!“

Повеќе

Каталог за електронски услуги на локалната власт

Во рамките на проектот е-Локална самоуправа, организиран и поддржан од Проектот за успешна децентрализација на УСАИД и Метаморфозис – фондација за одржливи информатички решенија, беше спроведено истражување во 10 општини низ Македонија. Целта на истражувањето беше да ...

Повеќе

Водич за информатички и комуникациски технологии (ИКТ)

Ова е првиот од серијата кратки документи за различните аспекти на ИКТ и информатичкото општество. Водичот е резултат на соработката на Фондацијата Метаморфозис и Панос Лондон, и е наменет за оние коишто не се стручни, а особено за новинарите, кои сакаат да пишуваат за ...

Повеќе