mediumski-item-img-1.png

24.04.2023

Започна процесот на подготовка на Стратегија за транспарентност на Владата со Акциски план (2023–2026 )

Вториот состанок на работната група за изготвување на Стратегијата за транспарентност се одржа на 13.4.2023 година, во просториите на Владата на Република Северна Македонија. Фондација Метаморфозис активно соработува со Кабинетот на вицепремиерката задолжена за политики за добро владеење, и во процесот на подготовка на Стратегијата за транспарентност, обезбедува експертска и финансиска помош. На средбата присуствуваа […]

mediumski-item-img-1.png

13.03.2023

Индекс на отвореност: Во тек е седмиот бран на мерења на отвореноста на извршната и законодавната власт

Мрежата ACTION SEE – Мрежа за Одговорност, Технологија и Институционална Отвореност во Југоисточна Европа со поддршка на Национален фонд за демократија преку проектот Using New Media to Promote Government Transparency, започна седмиот бран на мерења на отвореноста на извршната и законодавната власт во четири земји од регионот (Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Србија и Црна […]

mediumski-item-img-1.png

14.02.2023

Повик за прибирање понуди – експерт/ка за подготовка на Стратегија за транспарентност

Во рамките на проектот „Транспарентност и отчетност на државните институции во Република Северна Македонија“, Фондацијата Метаморфозис објавува повик за прибирање понуди за ангажирање на експерт за подготовка на Стратегија за транспарентност на Владата на Република Северна Македонија и државните институции. Ги покануваме сите заинтересирани кои ги исполнуваат условите наведени во повикот да аплицираат онлајн, на […]

mediumski-item-img-1.png

13.02.2023

Метаморфозис со поддршка на процесот за креирање на Стратегија на транспарентност на Владата ќе придонесе во унапредување на процесот на транспарентност на Владата и институциите

Извршниот директор на Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, Бардил Јашари, и Заменичката на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, потпишаа Меморандум за соработка, со цел подготовка на нова Стратегија за Транспаретност на Владата на Република Северна Македонија, која ќе придонесе кон подобрување на транспарентноста и […]

mediumski-item-img-1.png

05.10.2022

Одржан состанок со Заменичката на Претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење Славица Грковска

На 5 октомври 2022, тимот на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ одржа средба со Заменичката на Претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење Славица Грковска, поврзана со политиките и процесите за добро владеење, како и важноста на вклучување на граѓаните во процесот на дигитална трансформација на општеството. “Граѓанскиот сектор има суштинска улога […]

mediumski-item-img-1.png

28.09.2022

Алити: Процесот на реорганизација на државната администрација се очекува да заврши во 2024 година

Во интервју за Порталб.мк, министерот за информатичко општество и администрација, Адмирим Алити, зборува за процесот на реорганизација на јавната администрација во Северна Македонија, за неодамнешните сајбер напади на веб-страниците на министерствата, дигиталната агенција и дигиталниот идентитет. Според него, процесот на реорганизација на администрацијата се очекува да заврши во 2024 година. Алити вели дека работат на […]

mediumski-item-img-1.png

28.09.2022

Фондација Метаморфозис учествуваше на конференцијата „Што ги интересира граѓаните?“ и ги претстави резултатите од Индексите на отвореност

Центарот за управување со промени во соработка со Заменичката на Претседателот на Владата, Славица Грковска, задолжена за политики за добро владеење, и Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, организираше конференција на тема: „Што ги интересира граѓаните? – Подобрување на системот за слободен пристап до информации од јавен карактер“. […]

mediumski-item-img-1.png

28.09.2022

Одржано годишно собрание на членките на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата

На 19 и 20 септември 2022 година се одржа редовното годишно собрание на членките на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата. На собранието се разговараше за идните акции и активности кои ќе се преземат, се разгледа и се усвои Стратешкиот план 2022 – 2025 година и се разговараше за моменталната состојба со ефикасноста, […]

mediumski-item-img-1.png

14.09.2022

Одржан настан: Колку се отворени институциите во Северна Македонија?

Фондацијата Метаморфозис одржа презентација и дискусија на резултатите од Проценката на состојбата на добро владеење во Северна Македонија и регионот преку Индексот на отвореност – Собрание и извршна власт. Настанот се одржа на 13 септември на платформата Зум, и на него учествуваа бројни претставници од државните институциите, невладиниот сектор и академијата во земјава. Учесниците разменија […]

mediumski-item-img-1.png

13.09.2022

Проценка на доброто владеење во Северна Македонија и регионот преку Индексот на отвореност – Собрание и извршна власт – мерење за 2021

Со поддршка од Проектот за граѓанско учество на УСАИД и Националната фондација за демократија, Фондацијата Метаморфозис во соработка со партнерите од регионалната мрежа на ГО – Отчетност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа (ACTION SEE), подготви проценка на состојбата на добро владеење на собранијата и извршните гранки на централните власти на четири […]

mediumski-item-img-1.png

13.09.2022

Објавен Индекс на отвореност на локалната самоуправа за 2022 година

Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, направи проценка на состојбата на доброто владеење во единиците на локалната самоуправа (ЕЛС) во Република Северна Македонија за 2022 година. Проценката е резултат на спроведено истражување засновано врз Индексот на отвореност. Истражувањето за 2022 година покажа дека повеќето општини не […]

mediumski-item-img-1.png

05.09.2022

Најава за настан: Колку се отворени институциите во Северна Македонија?

Фондација Метаморфозис организира онлајн настан за промоција на резултатите од Проценката на состојбата на доброто владеење во единиците на локалната самоуправа во Република Северна Македонија за 2022 година и промоција на резултатите од Проценката на добро владеење во Северна Македонија и регионот преку Индексот на отвореност според мерењето за 2021. Настанот ќе се одржи на […]

Verified by MonsterInsights