mediumski-item-img-1.png

02.07.2020

Спроведена онлајн обука за отворени податоци

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис во соработка со Министерството за информатичко општество и администрација, спроведе дводневна онлајн обука за отворени податоци. Обуката се одржа на 29 и 30 јуни 2020 година. На обуката учествуваа членовите на тимовите за отворање на податоците од Министерството за локална самоуправа, Државната комисија за […]

mediumski-item-img-1.png

01.07.2020

Панел за спротивставување на прекугранични дезинформации на Балканот одржан на светската конференција „Глобал факт 7“

Членките на Балканската мрежа за борба против дезинформации (ADN-Balkans), кои истовремено се и членки на Меѓународната мрежа за проверка на факти (International Fact-Checking Network – IFCN), одржаа посебна сесија насловена „Спротивставување на прекугранични дезинформации: искуства на Балканската мрежа за борба против дезинформации“ во рамки на виртуелната конференција „Global Fact 7“, најголемиот годишен собир на проверувачи […]

mediumski-item-img-1.png

22.06.2020

Членовите на Балканската мрежа за борба против дезинформации ќе учествуваат во виртуелната конференција „Global Fact 7“

Конференцијата „Global Fact“ која претставува најголем светски собир на проверувачи на факти ќе се одржи онлајн од 22 до 30 јуни. На еднонеделниот виртуелен собир на virtual.globalfact7.com се очекува да учествуваат повеќе од 150 предавачи од повеќе од 40 различни земји кои ќе разговараат за состојбата и за иднината на проверката на факти. Членовите на […]

mediumski-item-img-1.png

18.06.2020

Одржан иницијален состанок за спроведување на активности за отворање на податоците на државните институции

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис во соработка со Министерството за информатичко општество и администрација, организираше иницијален он лајн состанок за спроведување на активности за отворање на податоците на пет државни институции. Состанокот се одржаа на 17 јуни 2020 година. На состанокот беа презентирани активностите кои се планирани да се […]

mediumski-item-img-1.png

16.06.2020

Одржани фокус групи за утврдување на приоритети за отворање на базите на податоци на државните институции

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондацијата Метаморфозис организираше онлајн фокус групи за утврдување на приоритетите на засегнатите страни со цел отворање на базите на податоци на државните институции. Фокус групите се одржаа на 08 јуни 2020 година. Целта на дискусиите беше утврдување на потребите за отворени податоци на граѓанскиот сектор и […]

mediumski-item-img-1.png

12.06.2020

Одржана онлајн фокус група за спроведување на Дигиталната агенда за Западен Балкан во Република Северна Македонија

Во рамки на истражувањето поврзано со спроведувањето на Дигиталната агенда за Западен Балкан во Северна Македонија и на Западен Балкан, како дел од проектот Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ICEDA кој е ко-финансиран од Европската Унија и се спроведува во 6 држави (Северна Македонија, Србија, Косово, Црна Гора, Албанија и Естонија), Фондација […]

mediumski-item-img-1.png

20.05.2020

Одржана средба со Министерот за информатичко општество и администрација

На наше барање, денес, на 20-ти мај, се одржа средба со Министерот за информатичко општество и администрација, на која беше презентиран проектот Зголемување на граѓанското учество во дигиталната агенда – ICEDA, ко-финансиран од Европската Унија, на кој Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) е придружен партнер. На средбата, од страна на МИОА, покрај Министерот […]

mediumski-item-img-1.png

07.05.2020

Одржана конститутивна седница на Советот за координација и следење на процесот на Отворено владино партнерство-ОВП и Националниот Акциски план за ОВП 2018-2020

На седницата се официјализираше конституирањето на Советот како советодавно тело за ОВП на Република Северна Македонија, за координација и следење на развојот и спроведувањето на акциските планови

mediumski-item-img-1.png

18.03.2020

Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ИЦЕДА

Партнери што го спроведуваат проектот: Фондација Метаморфозис (Северна Македонија), Академија за е-владееење (Естонија), ЦРТА- Центар на истражување, транспарентност и отчетност (Србија), НВО 35мм (Црна Гора), Oтворени податоци Косово (Косово) и Levizja Mjaft! (Албанија). Дигитална агенда за Западен Балкан: Дигиталната агенда е иницијатива развиена од Европската Унија, која исто така е проширена и усвоена за 6 […]

mediumski-item-img-1.png

03.03.2020

Започна „Недела на отворено образование“ 2020

„Неделата на отворено образование 2020“, претставува еден од најистакнатите глобални настани, кој оддава признание на високите достигнувања и извонредност во отвореното образование. „Неделата“ започна на 2 март, а ќе трае до 6 март, годинава. Целта е да се подигне свеста и да се прикаже влијанието на отвореното образование врз наставата и учењето ширум светот. „Неделата […]

mediumski-item-img-1.png

03.03.2020

Почетен состанок на проектот “Зголемување на граѓанското учеството во дигиталната агенда – ICEDA” во Белград, Србија

Почетниот состанок на партнерите на проектот Зголемување на граѓанското учество во дигиталната агенда – ИЦЕДА се одржа во Белград, Србија на 2 и 3 март, 2020. На состанокот присуствуваа претставници од водечкиот проект-партнер Фондацијата Метаморфозис (Северна Македонија) , како и претставници од партнерските организации, Академијата за е-владеење (Естонија), Levizja Mjaft! (Албанија), ЦРТА- Центар на истражување, […]

mediumski-item-img-1.png

20.02.2020

Повик за пријавување на хакатон

Фондација Метаморфозис во соработка со Министерството за информатичко општество и администрација за првпат организира Хакатон за отворени податоци, овозможен преку поддршката на Проектот на УСАИД за Граѓанско учество и Фондот за иновации и технолошки развој. Oвој 48-часовен предизвик има за цел да собере и поттикне млади, креативни и иновативни луѓе да изработат демо иновативни софтверски […]