Мени

Објавена Декларација за отворени образовни ресурси во Македонија

По повод светската Недела на отворен пристап 2013, Алијансата за отворени образовни ресурси објави Декларација за отворени образовни ресурси во Македонија, со која мобилизира широка поддршка за подобрување на отвореното образование. Во наредниот период следува акција за ...

Повеќе

Кои е-владини услуги ги бараат македонските граѓани?

Фондацијата Метаморфозис ги повикува граѓаните на Република Македонија да го искажат своето мислење за електронските услуги од областа на е-управување (е-влада, е-владеење) кои им се потребни. Добредојдени се мислења и ставови, барања, како и досегашни искуства од ...

Повеќе

Иницијатива: Интернет заедницата против онлајн говорот на омраза

Триесетина претставници на граѓански организации, медиуми, како и блогери и други активисти учествуваа на работилницата посветена на борбата против говор на омраза онлајн, која се одржа во Маврово на 14 и 15 декември во организација на Младински образовен форум - МОФ, ...

Повеќе
saferinternetday2012logo

Ден на побезбеден интернет – „Откријте го дигиталниот свет заедно… безбедно!“

Денес, 7 февруари 2012 година, е Ден на побезбеден интернет. Со текот на годините Денот на побезбеден интернет постана традиционален настан во календарот за онлајн безбедност. Започнувајќи како иницијатива на проектот на ЕУ, Безбедни граници, во 2004 година, овој ден сега се ...

Повеќе
sid_1

Животот на интернет е повеќе од игра

„Животот на интернет е повеќе од игра“ е темата на настанот кој ќе се одржи утре (8.02.2011 година) со почеток во 11 часот во просториите на ЕУ Инфо Центарот во Скопје. Повод е обележувањето на Денот на побезбеден интернет. Настанот ќе трае час и половина, а учество ќе земат 50тина ...

Повеќе

Повик за заштита на приватноста на граѓаните во Република Македонија

  До     Претседател на Собранието на РМ          Претседател на Владата на РМ          Претседател на Комисијата за транспорт, врски и екологија при Собранието          Сите пратеници во Собранието на ...

Повеќе

Ден на побезбеден интернет 2010 во Македонија

Метаморфозис го одбележува Денот за побезбеден интернет со потсетување на основните принципи и научни резултати, јавно предавање и учество на јавни расправи.

Повеќе

Веб-сајтот безбедно на интернет го поддржаа над 430 членови на Фејсбук

Кон крајот на месец декември, со цел поголема промоција на веб-сајтот Безбедно на интернет, беше креирана група на Фејсбук кон која за дваесетина дена се приклучија 434 членови.  Оваа група е наменета за сите оние кои би можеле да имаат корист од информации за безбедност на...

Повеќе

Freedom Not Fear

During the first event (on Friday) a panel of renowned legal experts, NGO activists and MPs held a public discussion, alongside activities to distribute information to students. Around 150 persons attended the panel, including students, professors, NGO activists and media professionals.

Повеќе
ploshtad_fnf

Директна акција за подигање на јавната свест

На плоштадот Македонија, на 11 октомври, 2008 г. околу 40 волонтери дистрибуираа летоци, постери и извадоци од Законот за заштита на личните податоци на Република Македонија до граѓаните на Скопје.

Повеќе