Мени

Презентирани резултатите од истражувањето за отвореноста на институциите во регионот на конференцијата „Отвореност на институциите на извршната и законодавна власт во регионот и Црна Гора: Форма без суштина“, Црна Гора

На 26 септември, во Хотел Центре Виле во Подгорица, Црна Гора, се одржа конференцијата со наслов: „Отвореност на институциите на извршната и законодавна власт во регионот и Црна Гора: Форма без суштина“ каде што беа презентирани резултатите од истражувањето за отвореноста ...

Повеќе

Најава за средба

Фондацијата Метаморфозис, IFEX и Global Voices организираат заедничка, неформална средба на која ќе се дискутира за моделите на отчетност на институциите при следењето на комуникациите како интегрален дел од системот за национална безбедност. Експерти, активисти и професори ќе ...

Повеќе

Одржана воведна средба со грантисти од третиот циклус од грантовата шема на ACTION SEE од Северна Македонија

На 09 јули 2019 година беше одржана воведна средба со претставници на грантисти од третиот циклус од грантовата шема на ACTION SEE од Северна Македонија. Целта на воведната средба беше грантистите подобро да се запознаат со процедурите во врска со спроведувањето на нивните ...

Повеќе

Во Тирана се одржува конференција “Соочување со фактите на Балканот и пошироко” на која учествува и “Метаморфозис”

Почнувајќи од вчера, па до петок, Фондацијата за општество и интернет “Метаморфозис”, ќе биде дел од меѓународната конференција за верификација на фактите и борба против погрешното информирање – дезинформирањето “Facing the facts in the Balkans and beyond” (“Соочување со фактите на ...

Повеќе

Покана за учество на информативни сесии за конкурсот од Програмата за мали грантови на КриТинк

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ и „Евротинк – Центар за европски стратегии“ се обраќаат до заинтересираните локални граѓански организации и медиуми со покана за учество на информативни сесии во врска со Програмата за мали грантови во рамките на ...

Повеќе

Пристапот на Метаморфозис кон борбата против домашните и меѓуграничните дезинформации беше претставен на конференцијата POINT 8.0 во Сараево

Сара Малосмани (Levizja MJAFT!, Албанија), Ивана Маркулиќ (Центар за истражување, транспарентност и отчетност, Србија), Блерина Рамај (Open Data Kosovo), Мила Јосифовска (Метаморфозис, Северна Македонија), Милица Ковачевиќ (Центар за демократска транзиција, Црна Гора) и Данира Каровиќ ...

Повеќе

Фондацијата Метаморфозис учесник на Стокхолмскиот форум за Интернет 2019

Фондацијата Метаморфозис повторно е поканета да даде свој придонес на еден од најважните годишни глобални настани во областа на технологијата и Интернетот Стокхолмскиот Форум за Интернет 2019 (SIF) кој се одржува овие денови во Шведска.

Повеќе

Формиран Дигиталниот Форум за информатичко-комуникациски технологии

На денешната конститутивна седница со која претседаваше министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, беше формиран Дигитален форум за информатичко-комуникациски технологии како партнерски и коалициски форум за размена на идеи помеѓу ...

Повеќе

Втор дел од средбите за иновативни туристички пакети во мрежата на СТЕП

Во Тетово се одржа вториот дел од заедничките состаноци за идентификување на потенцијална рамка за остатокот од пакетите за делот во Македонија, со учество на бизнисмени, невладини организации и институции кои се занимаваат со туризам во Македонија. На средбата ...

Повеќе

е-Општество.мк: Повисоко ниво на медиумска писменост значи повисока одговорност на институциите

Една од главните препораки од конференцијата е медиумската писменост да влезе како дел официјалниот образовен процес во училиштата во Македонија.

Повеќе