mediumski-item-img-1.png

29.11.2023

Промовирана веб-страницата E-ucilnica.azlp.mk

По повод 30-ти ноември, „Меѓународниот ден за компјутерска безбедност”, Фондација Метаморфозис заедно со Агенцијата за заштита на лични податоци официјално ја промовирааа едукативна веб-страница од областа на заштита на лични податоци. Промоцијата се одвиваше онлајн преку ZOOM платформата на 29.11.2023 каде што 40тина заинтересирани граѓани успеаја да дознаат повеќе за оваа едукативна алатка и функционалностите што ги содржи. Воведно […]

mediumski-item-img-1.png

12.10.2023

HIVE MIND: платформа за активисти, креативци и фасцилитатори од целиот свет

Платформата Hive Mind е центар за дигитален активизам и тука има активисти, едукатори, модератори, новинари и граѓански организации од најголем дел од светот. Може да се користи бесплатно за следење на курсеви, обуки, алатки и како виртуелна библиотека. Од едноставни информации и блог постови засновани на вести, до целосно развиени курсеви со тестирање на знаењето, […]

mediumski-item-img-1.png

30.08.2022

Објавена алатка за подготовка на граѓански буџет

Во рамки на Проектот за граѓанско учество на УСАИД, Фондацијата Метаморфозис разви онлајн платформа www.gragjanskibudzet.mk. „Граѓански Буџет“ претставува основна алатка за унапредување на транспарентноста и отчетноста на општината. Преку него ќе бидат објаснети приходите и расходите на општината во текот на годината, процесот на донесување на Буџетот и проектните активности кои треба да се реализираат […]

mediumski-item-img-1.png

26.07.2022

Мапирање на аптеки и споредување на цени со новата апликација www.najdiapteka.mk

Во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, Фондација Метаморфозис организираше три хакатони за отворени податоци. Победничкото решение на третиот хакатон за отворени податоци е финализирано и спремно за користење на www.najdiapteka.mk. Апликацијата е имплементирана како мапа каде се лоцираат аптеки и здравствени установи кои нудат одредени продукти или услуги. При клик на некој […]

mediumski-item-img-1.png

07.07.2022

Платформата “Пиши Им“ нова можност за интеракција и размена на информации меѓу граѓаните и избраните општински советници

Во рамки на Проектот за граѓанско учество на УСАИД, Фондацијата Метаморфозис разви онлајн платформа www.pishi.im со цел интеракција и размена на информации меѓу граѓаните и избраните општински советници. Намената на онлајн платформата www.pishi.im е предвидена како централна точка за информирање, вклучување и вмрежување на граѓаните од одредена општина со избраните општински советници во самата општина. […]

mediumski-item-img-1.png

18.09.2020

Дигитална прва помош

Фондацијата Метаморфозис со поддршка на Information Safety & Capacity (ISC) Project во рамките на проектот за Дигитална безбедност го објави ресурсниот центар за прва помош – digitalfirstaid.mk. Ова претставува локализирана и адаптирана верзија на македонски и албански јазик на оригиналниот сајт (digitalfirstaid.org). Целиот сајт може да го симнете и да го користите off line или […]

mediumski-item-img-1.png

01.03.2016

Отворени податоци: Промовирани четири нови апликации

Отворените податоци имаат директно влијание на одлуките на луѓето кои секојдневно ги прават и тоа на значителен начин. Овие апликации кои денеска беа промовирани преку овој проект ќе го променат животот на луѓето. Многу сум задоволен сум од резултатите што ги постигнаа тимовите, рече амбасадорот на Велика Британија во Македонија, Чарлс Едмунд Герет

mediumski-item-img-1.png

19.10.2015

Настанот We Can Code обедини иницијатори на промени

Фондацијата Метаморфозис во соработка со Универзитетот на Југоисточна Европа, на 17 октомври, го организираа настанот We Can Code по повод Европската недела на кодирање Europe Code Week. Настанот се одржа во просториите на Универзитетот на Југоисточна Европа во Скопје. На овој хакатон учесниците имаа можност да решат неколку горливи проблеми на општеството, со што имаа […]

mediumski-item-img-1.png

13.10.2015

Покана за настан: We Can Code

Фондацијата Метаморфозис во соработка со Универзитетот на Југо-Источна Европа, на 17 октомври, го организираат настанот We Can Code по повод Европската недела на кодирање Europe Code Week. Настанот ќе се одржи во просториите на Универзитетот на Југо-Источна Европа во Скопје, со почеток од 10:00 часот до 18:00 часот. Денес живееме во свет кој е под […]

mediumski-item-img-1.png

10.03.2015

„Security in-a-Box“: Како да ја заштитите вашата комуникација преку интернет, на повеќе од 13 јазици

Front Line Defenders и Tactical Technology Collective, во соработка со бразилската организација Escola de Activismo и фондацијата Метаморфозис ги промовираа најновите јазични изданија на Security in a Box (Прибор со алатки за безбедност на интернет), на португалски и македонски јазик. Верзијата на македонски јазик е достапна на www.securityinabox.org/mk. „Со последните откритија дека владите собираат огромни […]

mediumski-item-img-1.png

20.12.2013

ИПАДАТА: Информации за искористеноста на ИПА фондовите

Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје, во соработка со Метаморфозис, а со поддршка на Балканскиот фонд за демократија, го реализираше проектот ИПАДАТА и го претстави на завршната конференција на 18.12.2013 година во ЕУ Инфо Центарот – Скопје. ИПАДАТА претставува електронска база на податоци што ги содржи сите ИПА проекти кои и се доделени на […]

mediumski-item-img-1.png

11.12.2013

Покана за прес-конференција: Промоција на бесплатна е-платформа за слободен пристап до информации од јавен карактер

По повод 10-ти декември, денот на човековите права, правната програма на Фондацијата отворено општество – Македонија (ФООМ), во соработка со Метаморфозис, Фондација за интернет и општество, во среда, 11 декември 2013 година, во ГЕМ клубот, со почеток во 10.30 часот, ќе одржи прес конференција за новинари на која ќе ја промовира бесплатната е-платформа за испраќање […]