mediumski-item-img-1.png

13.03.2023

Индекс на отвореност: Во тек е седмиот бран на мерења на отвореноста на извршната и законодавната власт

Мрежата ACTION SEE – Мрежа за Одговорност, Технологија и Институционална Отвореност во Југоисточна Европа со поддршка на Национален фонд за демократија преку проектот Using New Media to Promote Government Transparency, започна седмиот бран на мерења на отвореноста на извршната и законодавната власт во четири земји од регионот (Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Србија и Црна […]

mediumski-item-img-1.png

03.03.2023

Одржана втора работилница на ACTION SEE мрежата

ACTION SEE (Одговорност, технологија и мрежа за институционална отвореност во регионот на Југоисточна Европа) е мрежа на граѓански организации кои заеднички работат на промовирање и обезбедување одговорност и транспарентност на владите во регионот на Југоисточна Европа, зголемувајќи го потенцијалот за граѓански активизам и граѓанско учество, промовирање и заштита на човековите права и слободи на интернет […]

mediumski-item-img-1.png

13.02.2023

Метаморфозис со поддршка на процесот за креирање на Стратегија на транспарентност на Владата ќе придонесе во унапредување на процесот на транспарентност на Владата и институциите

Извршниот директор на Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, Бардил Јашари, и Заменичката на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, потпишаа Меморандум за соработка, со цел подготовка на нова Стратегија за Транспаретност на Владата на Република Северна Македонија, која ќе придонесе кон подобрување на транспарентноста и […]

mediumski-item-img-1.png

21.12.2022

Дигиталните права треба да се загарантирани за сите граѓани

Хелсиншкиот комитет за човекови права организираше отворен форум за дискусија за поголеми интернет слободи и дигитални права, на кој учествуваа две претставнички на Фондација Метаморфозис – Весна Радиновска и Маријана Јанческа. Настанот се одржа на 20 декември 2022 година во социо-културниот центар Комитет. Претставничките на Фондација Метаморфозис беа вклучени во панел дискусијата за состојбата за […]

mediumski-item-img-1.png

21.11.2022

Одржана прва работилница на ACTION SEE мрежата

ACTION SEE (Одговорност, технологија и мрежа за институционална отвореност во регионот на Југоисточна Европа) е мрежа на граѓански организации кои заеднички работат на промовирање и обезбедување одговорност и транспарентност на владите во регионот на Југоисточна Европа, зголемувајќи го потенцијалот за граѓански активизам и граѓанско учество, промовирање и заштита на човековите права и слободи на интернет […]

mediumski-item-img-1.png

28.09.2022

Алити: Процесот на реорганизација на државната администрација се очекува да заврши во 2024 година

Во интервју за Порталб.мк, министерот за информатичко општество и администрација, Адмирим Алити, зборува за процесот на реорганизација на јавната администрација во Северна Македонија, за неодамнешните сајбер напади на веб-страниците на министерствата, дигиталната агенција и дигиталниот идентитет. Според него, процесот на реорганизација на администрацијата се очекува да заврши во 2024 година. Алити вели дека работат на […]

mediumski-item-img-1.png

28.09.2022

Фондација Метаморфозис учествуваше на конференцијата „Што ги интересира граѓаните?“ и ги претстави резултатите од Индексите на отвореност

Центарот за управување со промени во соработка со Заменичката на Претседателот на Владата, Славица Грковска, задолжена за политики за добро владеење, и Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер, организираше конференција на тема: „Што ги интересира граѓаните? – Подобрување на системот за слободен пристап до информации од јавен карактер“. […]

mediumski-item-img-1.png

28.09.2022

Одржано годишно собрание на членките на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата

На 19 и 20 септември 2022 година се одржа редовното годишно собрание на членките на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата. На собранието се разговараше за идните акции и активности кои ќе се преземат, се разгледа и се усвои Стратешкиот план 2022 – 2025 година и се разговараше за моменталната состојба со ефикасноста, […]

mediumski-item-img-1.png

28.09.2022

Одржана работилница за википодатоци

Фондација Метаморфозис заедно со Споделено Знаење организираше работилница за платформата Википодатоци. Работилницата се одржа на 27 септември 2022 година (вторник) во периодот од 15:00 до 19:00 часот во Europe House во Скопје. На работилницата учествуваа десетина лица кои веќе работат или се обучуваат во полето на структурирани податоци, лица кои се занимаваат со слободна содржина […]

mediumski-item-img-1.png

13.09.2022

Проценка на доброто владеење во Северна Македонија и регионот преку Индексот на отвореност – Собрание и извршна власт – мерење за 2021

Со поддршка од Проектот за граѓанско учество на УСАИД и Националната фондација за демократија, Фондацијата Метаморфозис во соработка со партнерите од регионалната мрежа на ГО – Отчетност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа (ACTION SEE), подготви проценка на состојбата на добро владеење на собранијата и извршните гранки на централните власти на четири […]

mediumski-item-img-1.png

13.09.2022

Објавен Индекс на отвореност на локалната самоуправа за 2022 година

Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, направи проценка на состојбата на доброто владеење во единиците на локалната самоуправа (ЕЛС) во Република Северна Македонија за 2022 година. Проценката е резултат на спроведено истражување засновано врз Индексот на отвореност. Истражувањето за 2022 година покажа дека повеќето општини не […]

mediumski-item-img-1.png

06.09.2022

Вештачката интелигенција и човековите права на интернет: актуелна состојба, перспективи и ризици

Извршниот директор на Фондација Метаморфозис, Бардил Јашари, денес беше дел од панел дискусијата „Вештачката интелигенција и човековите права на интернет: состојба, ризици и предизвици“. Оваа панел-дискусија беше организирана од Фондација Метаморфозис во рамки на Регионалната конференција за слобода на интернет на АБА РОЛИ која се одржува во периодот од 5-ти до 7-ми септмври во Охрид […]