CATEGORY

Најава за јавна дебата

Во склоп на проектот за изготвување на Национална стратегија за развој на информатичкото општество во РМ, на 7 март 2005 година (понеделник), со почеток во 12:00 часот, во Клубот на Пратеници ќе се одржи јавна дебата

Многу имиња за една концесија

Со информацијата дека по предлог на Министерството за транспорт и врски Владата ќе донесе одлука за распишување тендер за избор на трет мобилен оператор, во јавноста почнаа да се лиферуваат имиња на потенцијални заинтересирани компании. Се споменуваат британските: “Водафон” и “Оринџ”, од кои онаа првата, која е присутна во Грција и во Албанија, ќе настапела заедно со грчката компанија “Космотелко” која неодамна ги продаде своите акции што ги имаше во Телеком на доминантниот сопственик “Матав”, потоа некоја американска компанија, но има и такви информации дека наводно концесијата ќе ја добиела фирма од Франција, која конкурирала во Косово, па дури и тоа дека сигурно ќе била германска компанија, која ќе дојде “заедно” со Тео Вајгел, од кој Владата се уште чека одговор дали прифаќа да биде нејзин советник за економски прашања.  Сепак, ваквата најава предизвика и изненадување, меѓу другото и во круговите на владејачката партија, од кои некои дури коментираа дека од тоа нема брзо да биде ништо и дека се работи за маркентишки потег, а другите пак, го поздравуваат како вистински чекор да се сопре политиката на “договорени” цени, што гарантира и големи профити на “Мобимак” и “Космофон”. Министерот за финансии Никола Поповски намерата да се донесе одлука за распишување на тендер за трет мобилен оператор ја коментира како чекор, кој сега се прави од причина што во новиот Закон за електронски комуникации, кој е во собраниска процедура, е предвидена посложена постапка.  Овој

“Космофон” сака да биде и интернет оператор

Вториот мобилен оператор една година чека министерски потписМинистерството за транспорт и врски речиси една година не одговорило на барањето на мобилниот оператор “Космофон” за концесија за интернет провајдер. Во “Космофон” велат дека барањето го доставиле лани во февруари и, иако ги исполнуваат потребните услови, од Министерството за транспорт и врски досега немаат добиено никаков одговор. “Одолговлекувањето на одговорот од Министерството за транспорт и врски зачудува бидејќи постапката и подготвувањето на докумнтацијата за добивање на дозвола за интернет провајдер е исклучително лесен процес”, велат во “Космофон” и дополнуваат дека досега од Министерството немаат добиено никаква забеешка дека доставеното барање не е исправно. Управата за телекомуникации на барањето на “Космофон” одговорила уште во текот на март минатата година, велат во Министерството. Управата го информирала Министерството дека го одобрува барањето на операторот за издавање на дозволата. Но, бидејќи тогашниот министер за транспорт не го потпишал одобрувањето, следните 10 – тина месеци Управата неколку пати испратила допис со кој го потсетувала Министерството дека дала согласност на барањето на “Космофон”. Постапката останала блокирана, а во Министерството за транспорт немаат одговор зошто се уште се чека на потпис на министерот. “Министерот во најбрз можен рок ќе одоговори на барањето на операторот за интернет провајдер”, вели Лидија Станчева, портпарол на Министерството за транспорт, и потенцира дека новиот министер за транспорт Џемаил Мехази веќе се изјаснил дека ќе го потпишел заостанатото барање, како и сите останати документи кои чекаат на потпис.Ако

Global Voices Extends Micro-Grant Proposals Deadline to December 3

Global Voices extended the deadline for the project proposals for the second round of microgrant funding of up to $5,000 for citizen media outreach projects.Ideal applicants will present innovative and detailed proposals to teach citizen media techniques to communities that are poorly positioned to discover and take advantage of tools like blogging, video-blogging, and podcasting on their own. Interested parties can check detailed notification about this competition in Macedonian on the Metamorphosis website, or refer to the original on the Global Voices website, which includes application forms.

The world is celebrating Software Freedom Day

On the 15th of September, the Software Freedom Day will be marked in more than 300 locations throughout the world, thereby celebrating the human creativity, right to choice and healthy competition all together.                                                      On this occasion, the Metamorphosis foundation would once again like to emphasize the meaning of the opportunity for Macedonia’s citizens and institutions to be able to choose when they are looking for software. Free software has a wide range of use, from servers and workstations, through office applications to educational packages; it is legal and available in local languages. With the use of free software, one could save 300-400 euros per computer, since the licenses are free of charge. The everyday needs in a digital era are increasingly depending on the usage of software. Software is influencing the method in which we are communicating between each other, the way that we vote, pay, travel, or enjoy in art and entertainment. The use of new technologies has an enormous impact on the freedom of opinion, expression and action in the modern society. Free software means that the users have the right to use it, to study and change it, copy and share, to improve it and publish these improvements under the same circumstances. Free software enables the development of systems based on open standards

New project launched to help protect children’s rights on the Internet

In October, 2007, grant agreements were signed for the realization of projects in the area of human rights in the premises of the EAR (European Agency for Reconstruction).Metamorphosis Foundation is among the seven NGOs whose project proposals were approved. The project’s title is “Children’s Rights on the Internet – Safe and Protected” (CRISP).During the formal procedure, it was stated that 240.000 euros have been allocated by the European Union for this grant program. The remaining organizations whose project proposals were approved are: NGO Kontrapunkt, NGO Institute for Democracy, NGO Center for Civil Initiatives, NGO Peacebuilding Center – Gostivar, Foundation Information Technologies Center and NGO Roma Rights Forum – ARKA.Read more about the CRISP project

70% of Macedonians Never Used Internet

It is inevitable to develop strategy in order Macedonia to escape from the bottom of internet usage, experts warn. According to some research 70% of the population never used internet services, and only 6% are doing it in regular basesIt is inevitable to develop strategy in order Macedonia to escape from the bottom of internet usage, experts warn. According to some research 70% of the population never used internet services, and only 6% are doing it in regular bases. Experts think that this is due to the high price of the impulse dictated by the Telecom’s monopoly, insufficient websites with content in Macedonian and lacking of awareness about what the internet can be used for.  “Despite the National strategy for development of information society was passed, and despite all the promises, we are stagnating in this area. We do not have benefit from the status quo situation,” said Metodija Janchevski, Institute of Informatics. Internet is still a privilege in Macedonia. 70% of the internet users are companies, and only 26% of the citizens that own computer connect to internet at home. Neither the state institutions use internet as information service for the citizens. Internet is still generally used for fun and communication.  “If people can pay taxes or obtain relevant information or everything that could be useful, people would use internet more often,” said Filip Stojanovski, Foundation Metamorphosis.  “If you visit websites of

Награди за слободен софтвер 2008

Бостон, 12 август, 2008 г. Фондацијата слободен софтвер (FSF) и проектот ГНУ го објавија повикот за номинации за единаесеттото доделување на годишните награди за слободен софтвер. Награда за унапредувањето на слободниот софтвер Наградата на FSF за унапредувањето на слободниот софтвер секоја година ја доделува претседателот на FSF – Ричард Столмен на лице што во голем степен придонело за напредокот и развојот на слободниот софтвер, преку активности во духот на слободниот софтвер. Минатата година, на Харалд Велт му беше доделена награда за унапредување на слободниот софтвер, како признание за неговиот придонес за Линукс кернел и проектот за мобилна платформа на ОпенМоко, и неговото водство на заедницата во зачувувањето на слободата на корисниците на слободниот софтвер со успешно спроведување на лиценцата ГНУ преку проектот gpl-violations.org. Велт се придружи на престижната листа од претходни победници; Тед Цо, Ендрју Триџел, Тео де Таад, Алан Кокс, Лери Лесиг, Гвидо ван Росум, Брајан Пол. Мигел де Иказа и Лери Вол. Награда за проекти од општествен интерес Ќе може да се конкурира и за наградата за проекти од општествен интерес. Со таа награда всушност се дава признание дека еден проект намерно и значајно придонесува за општеството преку соработка за остварување на важна општествена задача. Претходни добитници на Наградата за проекти од општествен интерес беа Гроклав, во 2007, проектот Сахана во 2006 г. и Википедија во 2005 г. Погодност Претходните добитници не може да конкурираат за наградите, но претходните кандидати се

Пензионираниот Гејтс предвидува софтверска револуција

Бил Гејтс, претседавач, коосновач и поранешен шеф на Мајкрософт, предвидува дека континуираното проширување на интернет услугите ќе предизвика револуција во развојот на софтверот. За време на минатонеделната посета на Хонг Конг, Гејтс присуствуваше на форум за прослава на десетгодишното постоење на Мајкрософт Рисрч Азија. Регионалната истражувачка лабораторија на компанијата, која што беше основана во 1998 г. во Пекинг, обезбеди обука за повеќе од 2000 стажанти од универзитетите во регионот. Ова беше првиот официјален говор на Гејтс во јавноста откако се повлече од функцијата Главен извршен директор на Мајкрософт во јули 2008 г. за целосно да се посвети на својата улога на филантроп во Фондацијата Бил и Мелинда Гејтс. Иконата во дигиталниот свет дискутираше за можните технолошки откритија во наредната декада со претседателите на три локални универзитети – Пол Чу, од Хонгконшкиот Универзитет за наука и технологија, Лоренс Ло од Кинескиот универзитет во Хонг Конг и Цуи Лап-чи од Хонгконшкиот универзитет. Потценети промени Гејтс на 1600 академци, ИТ претставници и студенти им кажа дека софтверските откритија ќе дојдат побрзо отколку што тие очекуваат. Тој рече дека една значајна иновација ќе биде Природниот кориснички интерфејс (НУИ) кој бил потценет. Во иднина „ќе ги опфаќа сите нови техники за интеракција“, како што се допир и говор. Тој предвиде опширна примена на НУИ во областа на роботиката, така што роботите во иднината ќе можат да возат автомобили и да разбираат визуелни сцени“. „Откритијата во областа на хардверот