en – Грантови за „Meet and Code 2018„ – Аплицирајте до 15-ти септември!

Се приближува крајниот рок за пријавувањето на идеите за „Meet and Code 2018!„ – 15 септември 2018. Настаните кои што ќе се изберат ќе добијат грант од 300 евра за нивната организација!

Работилници за програмирање, хакатони, предавања, натпревари, ноќи за програмирање, часови за роботика, итн. Ова се само некои примери на настани кои можат да се организираат и да добијат грантови од 300 евра! Вашата имагинација е границата.

 

Пријавување на настаните до: 15.09.2018

www.meet-and-code.org

Регистрирајте ја вашата организација и пријавете го настанот

Дали сте непрофитна организација и би сакале да организирате настан каде ќе се промовира програмирањето за деца и млади на возраст од 8 до 24 години? Доколку имате идеја за настан ве охрабруваме да ја регистрирате вашата организација сега! Ќе треба да доставите документи за да докажете дека сте непрофитна организација (Статут на организацијата и Тековна состојба од ЦРМ), како и број на банкарската сметка на организацијата.

Пред да испратите идеја за некој настан, потребно е да креирате сметка на организацијата и да изберете корисничко име и лозинка. Благодарение на ова, корисникот ќе може да се логира во неговата сметка и да управува со неа. Секоја поднесен настан ќе се оценува во согласност со усвоените критериуми, а организацијата ќе биде информирана за одлуката преку е-пошта.

Услови за учество

Проверете кои се условите за аплицирање за грант за „Meet and Code“ и кои се критериумите за избор на доставените идеи.

Meet and Code Award („Meet and Code“ Награда)

Оваа година, „Meet and Code“ ќе ги наградува најдобрите настани и ќе ги прикаже нивните активности на поширокта публика. Наградите ќе се поделат во три категории:

  1. Kick and Code (тематска категорија)

Настани на „Meet and Code“ кои бараат решавање на некој ИТ проблем со фудбал или го користат фудбалот како тема за да го доближаат програмирањето до децата. Бараме настани кои ги поврзуваат овие две теми на креативен и корисен начин со цел да се достигне целната група и тие да се доближат до светот на програмирањето и новите технологии на ИТ.

  1. Innovation (Иновации)

Настани на „Meet and Code“ кои развиваат или промовираат креативни наставни методи и/или истражуваат тековни ИТ дигитални теми. Бараме настани кои на иновативен начин досегнуваат до целната група и ја поврзвуваат со темите поврзани со ИТ како и со настани кои избираат иновативни, ориентирани кон иднината и револуционерни технологии како Интернетот на нештата (IoT), Blockchain, AI, 3D печатење, итн.

  1. Diversity (Разновидност)

Настани на „Meet and Code“ кои користат ИТ или други дигитални теми за да ги справат со и намалат нееднаквостите присутни во нивните заедници или воопшто во општеството. Бараме настани кои ги зголемуваат еднаквите можности, промовираат толеранција и ги укинуваат нееднаквостите базирани на пол, раса, религија, попречености, општествен и економски статус итн.

Во секоја категорија ќе се изберат пет настани и двајца претставници од секоја организација ќе бидат поканети на дводневниот завршен настан во седиштето на SAP во Валдорф, Германија. Дополнително, добитникот на првата награда од секоја категорија ќе добие награда од 2.500 евра.

Ова иницијатива е развиена од „Haus des Stiftens gGmbH“ – Германија, а финансиски подржана од германската компанија САП, со седиште во Валдорф.

Доколку имате прашања или ви требаат дополнителни информации слободно контактирајте нè на: macedonia@meet-and-code.org (лице за контакт: Валон Абдиу, тел: 070-33-55-22).

Share:

meta tim sliki-02.jpg

en

-

Грантови

за

„Meet

and

Code

2018„

-

Аплицирајте

до

15-ти

септември!

Other blog texts

Petrovska from the Office for management of registers: The digitization of the registers is expected to be completed by the end of 2023

03.10.2022

Kristina Petrovska photo: Poralb.mk In an interview with Portalb.mk, Kristina Petrovska from the Office for management of registers (hereinafter the Office) speaks about the digitization of registers, certificates with incorrect data, as well as the electronic services provided by this institution. She says that by the end of 2023, all registry books are expected to […]

Merkoči from Levizija “Mjaft”(Movement “Enough is enough”): Digitization of public services in Albania has increased their quality

28.09.2022

Aldo Merkoci, photo: Fisnik Xhelili/Portalb.mk The contemporary challenge faced by the countries of the Western Balkans is the digitization of public services. Compared to other countries in the region, Albania is the leader in this process. Albania’s digital revolution that started in 2013 included only 14 electronic services then, while today it includes 1,225. Translated […]

The offices of the MPs for communication with the citizens are closed during working hours

24.09.2022

Photo: Portalb Citizens need to look everywhere for the employees of the Offices for Contact with Citizens, who only work for certain hours, to ensure communication between the MPs and the citizens. Portalb.mk visited 4 offices in different locations – Tetovo, Čair, Karpoš and Šuto Orizari, to see how they function up close. According to […]

(Un)accountable communication channels: state bodies without websites or social networks, and with spokespersons "on vacation"

23.09.2022

photo: Glenn Carstens-Peters on Unsplash The level of transparency and accountability achieved by state institutions concerning communication with the public varies. Some of the Macedonian state authorities are listed high on the list of accountable institutions, they are even ranked the best in the region, and others are at the very bottom of the same […]

Privacy is a Human Right – Personal Data Protection in the Western Balkan

14.09.2022

The purpose of protecting personal data is to ensure protection of privacy and other human rights and fundamental freedoms when collecting, processing and using personal data. This human right has been regulated by the legal framework in the Western Balkan countries, but it has recently gained a new perspective when the laws have started to […]

e-Commerce in the Western Balkans: How well is our data protected when shopping online?

22.08.2022

Source: Pexels e-Commerce refers to the process of selling items or services online. Doing business online has become a preferred option for many, especially during the recent years as a result of the COVID-19 pandemic. The pandemic has enabled a rise in e-Commerce activities not only from the perspective of sellers (business owners/service providers), but […]