Активности

mediumski-item-img-1.png

26.07.2021

Повик до заинтересирани страни за учество во работна група за усогласување на Законот за користење на податоците од јавниот сектор со ЕУ Директивата за отворени податоци и ре-употреба на информации од јавниот сектор (2019/1024)

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) во соработка со Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, во рамки на проектот на УСАИД за граѓанско учество, во наредниот период ќе спроведе активности за усогласување…

mediumski-item-img-1.png

22.07.2021

Прилог на Фондацијата Метаморфозис кон јавната консултација за нацртот на Националната стратегија за ИКТ 2021-2025 и придружниот Акциски план

Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис го поддржува процесот на донесување на сеопфатна и долгорочна Национална стратегија за ИКТ 2021-2025 со придружен Акциски план, со којa ќе се обезбеди поефикасно утврдување на…

mediumski-item-img-1.png

15.07.2021

Регионални дијалози за дигиталната агенда: Вештачка интелигенција и алгоритми во владините е-услуги, одржани во Белград

На 9 јули, во Импакт хаб Белград (Србија), ЦРТА и партнерите на ИЦЕДА организираа регионален настан „Дијалози за дигиталната агенда: Вештачка интелигенција и алгоритми во владините е-услуги“, кој исто така се емитуваше онлајн.…

mediumski-item-img-1.png

14.07.2021

Спроведена он лајн обука за отворени податоци

Фондацијата Метаморфозис, во соработка со Министерството за информатичко општество и администрација, во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, на 12 и 13 јули 2021 година спроведе дводневна он лајн обука за…

mediumski-item-img-1.png

09.07.2021

Регионална средба за размена на знаења за процесот на имунизација за време на Ковид-19, одржана во Белград

На 8 јули, во Импакт хаб Белград (Србија), ЦРТА и партнерите на ИЦЕДА организираа регионална средба за размена на знаења „Вештачка интелигенција (ВИ) и алгоритми во владините е-услуги: Процес на имунизација за време…

mediumski-item-img-1.png

08.07.2021

Промовирана онлајн публикација „Анализа на дезинформации поврзани со Ковид – 19 во Северна Македонија“

На 28 јуни, 2021 година како дел од конференцијата „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност“ беше промовирана онлајн публикација со наслов „Анализа на дезинформации поврзани со Ковид – 19 во Северна…

mediumski-item-img-1.png

07.07.2021

Визуелизација: вебинари Отворени образовни ресурси за учебната 2020/2021 година

Почитувани, во текот на претходната учебна 2020/2021 одржавме серија онлајн обуки – вебинари, сите на теми кои веруваме им беа потребни на наставниот кадар, родителите/старателите на деца кои следеа настава на далечина, стручните…

mediumski-item-img-1.png

06.07.2021

“Онлајн настан на ИЦЕДА: Дигитализирани услуги од државата значат подобар живот за граѓаните и поволна деловна клима за бизнисите” – Мета.мк Новинска агенција

Денес, во рамки на проектот “Зголемување на граѓанското учество во Дигиталната агенда – ICEDA”, ко-финансиран од Европската Унија, Фондација Метаморфозис одржа настан Дијалози за Дигитална агенда: Извештај за тековната состојба и патоказ за…

mediumski-item-img-1.png

02.07.2021

Регионални дијалози за Дигитална Агенда: вештачка интелигенција и алгоритми во владините е-услуги

  Во рамки на проектот „Зголемување на граѓанското учество во дигиталната агенда – ИЦЕДА“,CRTA – Центарот за истражување, транспарентност и отчетност (Србија) во соработка со Фондација Метаморфозис (Северна Македонија) и партнерите, организира регионален…

mediumski-item-img-1.png

01.07.2021

“Од денеска се укинува роамингот помеѓу земјите од Западен Балкан, но условите треба да се проверат со операторите” – Мета.мк

Од денеска се укинува роамингот помеѓу земјите од Западен Балкан. Корисниците на македонски броеви ќе може да ги користат своите телефони за разговори под истите услови како во Северна Македонија, кога се во…

mediumski-item-img-1.png

29.06.2021

ВНИМАНИЕ: Продолжен е рокот за aплицирање за грантови!

Почитувани, Ве известуваме дека рокот за аплицирање за грантови преку Повикот за апликации за ЛОТ 2: Доделување на грантови за Иницијативи за застапување на Дигиталната агенда, е ПРОДОЛЖЕН до 07.07.2021 до 23:59 CEST.…

mediumski-item-img-1.png

28.06.2021

НАЈАВА за настан: Презентација на Извештај за тековната состојба и патоказ за унапредување на Дигиталната агенда во Северна Македонија

“Дигитализација во сите сфери и за сите општествени групи (без исклучок) е ефективен механизам за подобрување на добросостојбата на граѓаните. Тоа подразбира унапредување на електронското работење и поголема ефикасност на институциите, организациите и…

Прикажи повеќе