E-Pjesëmarrja: Perspektiva rajonale – veprime lokale

Inovacionet digjitale e transformojnë rrënjësisht vendimmarrjen demokratike dhe pjesëmarrjen e qytetarëve në ndryshimet shoqërore. Si dëshmitarë të pandemisë globale Kovid-19, mund të shohim se si administratat publike në rajon dhe BE, në mënyrë të planifikuar ose sporadike, po eksperimentojnë gjithnjë e më shumë me krijimin e platformave në internet ose mjeteve digjitale për t’u mundësuar qytetarëve të arrijnë deri te informacioni përkatës me karakter publik, si dhe të marrin pjesë më lehtë dhe përmes internetit në proceset shtetërore.

Agjenda Digjitale si një iniciativë e BE-së e zhvilluar nga Bashkimi Evropian dhe e miratuar nga 6 vendet e Ballkanit Perëndimor, synon pikërisht këtë – të sigurojë që qytetarët e rajonit t’i gëzojnë plotësisht përfitimet e transformimit digjital, ndërsa pjesëmarrja në proceset shoqërore nëpërmjet Internetit kudo që të ndodheni është vetëm një komponent i gjithë këtij procesi.

Megjithatë, këto zgjidhje nuk janë gjithmonë të menduara mirë, të qëndrueshme dhe jo gjithmonë i plotësojnë nevojat e qytetarëve. Aty ku institucionet nuk arrijnë të sigurojnë mekanizma për pjesëmarrje qytetare nëpërmjet internetit për të theksuar nevojat e qytetarëve, për t’i shprehur pikëpamjet e tyre, për të marrë pjesë në vendimmarrje në të gjitha nivelet, apo për të marrë iniciativa të vetat për të adresuar një çështje të caktuar shoqërore, janë vetë qytetarët ata që i krijojnë këto mekanizma ose në këtë rast – mjetet dhe platformat digjitale.

Ndiqni seancën “E-Pjesëmarrja: Perspektiva Rajonale – Veprime Lokale” në edicionin e 17-të të konferencës e.Shoqëri.mk me titullin “Demokracia në epokën digjitale: sfidat dhe mundësitë”, e cila do të mbahet më 30.11.2021 – në ditën e parë të konferencës, dhe mësoni më shumë për storjet e suksesshme nga rajoni dhe vendet evropiane kur bëhet fjalë për e-pjesëmarrjen në Maqedoninë e Veriut, Kosovë, Slloveni, Britaninë e Madhe etj.

Sesioni do t’i përgjigjet pyetjes se si (vetë)iniciativa qytetare online mund të sjellë ndryshime të rëndësishme në shoqëri dhe ta përmirësojë jetën e qytetarëve, por gjithashtu do të shqyrtohen edhe disa mjete të suksesshme për pjesëmarrje qytetare në internet që përdoren në nivel lokal, kombëtar dhe rajonal. Si temë horizontale, sesioni do t’i shqyrtojë edhe të drejtat digjitale dhe barazinë gjinore kur bëhet fjalë për e-pjesëmarrjen.

Më shumë informata rreth konferencës dhe regjistrimit mund të gjeni në këtë link: https://e-society.mk/

Konferenca për e-Shoqëri.mk organizohet nga Fondacioni Metamorfozis në sinergji me projektet “Rritja e Pjesëmarrjes Qytetare në Agjendën Digjitale – ICEDA”, i bashkëfinancuar nga Bashkimi Evropian, “Verifikimi i fakteve për progresin e Republikës së Maqedonisë së Veriut drejt BE-së”, i financuar nga Fondi Kombëtar për Demokraci (NDI) dhe “Përgjigje e shpejtë ndaj dezinformatave për vaksinat”, i financuar nga Fondi Ballkanik për Demokraci. Pikëpamjet e shprehura gjatë konferencës nuk i pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e donatorëve.”

Ndaje:

31661
meta tim sliki-02.jpg

Мила

Јосифовска

Даниловска

Програмски менаџер, Фондација Метаморфозис

Tekste të tjera në blog

Aliti: Prioritet kemi reformimin e administratës dhe digjitalizimin e shërbimeve në RMV

03.05.2022

Në një intervistë për Portalb.mk, ministri i Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Admirim Aliti flet për procesin e reformimit të administratës publike në Maqedoninë e Veriut. Ai thotë se prioritet kryesor si ministri e kanë digjitalizimin e shërbimeve por dhe miratimin e disa ligjeve që do të mundësojnë ri-organizimin më efikas të administratës. Intervistoi: Elida Zylbeari […]

TMERRI I PROPAGANDËS APO KUR TË VDEKURIT RINGJALLEN

27.04.2022

Dezinformatat për pushtimin ushtarak rus të Ukrainës kanë çuar në ndarje të tilla të popullatës në Maqedoni, veçanërisht atyre që informohen kryesisht nga rrjetet sociale, nga e cila tani po zhvillohet një debat online nëse ka vërtet atje luftë dhe po vuajnë civilët apo bëhet fjalë për një produksion holivudian me qëllim shkatërrimin e Rusisë. […]

Mësime nga Estonia: nga shtet i varfër post-komunist në parajsë digjitale (FOTO)

26.04.2022

Estonia është shteti që dëshmon se digjitalizimi përmirëson kualitetin e jetës së qytetarëve. Mijëra shërbime, kryesisht administrative, estonezët i kryejnë me disa klikime nga shtëpia ndërsa pritja në radhë nëpër sportele është shndërruar në një histori të largët. Ky vend baltik me 1.3 milionë banorë, në 25 vitet e fundit e ka këmbyer identitetin e […]

Stojanovski: Aktorë të ndryshëm mundohen me dezinformata të minojnë demokracinë

18.04.2022

Foto: Fisnik Xhelili, Portalb.mk Në konferencën e këtij viti “Disicon- Integriteti i informacionit” të mbajtur në Prishtinë më 13 dhe 14 prill, drejtori për partneritete dhe zhvillimin e resurseve në Fondacionin Metamorfozis, Filip Stojanovski foli për ndërhyrjet e huaja në minimin e demokracisë, si dhe punën e Fondacionit Metamorfozis në luftën kundër dezinformatave. Konferenca u […]

"RMV, është rritur përdorimi i disa shërbimeve elektronike, por ende larg nivelit të dëshiruar" - Portalb

28.03.2022

Shërbime elektronike Përdorimi i disa shërbimeve të caktuara elektronike gjatë vitit 2021, krahasuar me periudhën e vitit 2019/20 ka një rritje të lehtë. Kështu tregojnë të dhënat që i ka siguruar ICEDA në bashkëpunim me Portalb.mk, duke i krahasuar me të dhënat e hulumtimit paraprak, kur të njëjtat shërbime elektronike kanë pasur përdorim më të […]

Siguria jonë në internet varet edhe nga ne!

08.02.2022

Jeta jonë është bërë e paimagjinueshme pa internetin dhe ai është bërë një mjet i fuqishëm që e përdorim çdo ditë, si për qëllime profesionale ashtu edhe për ato personale. Interneti na jep shumë mundësi për të kursyer kohë dhe burime, për të mësuar aftësi të reja dhe për t’u dhënë përparësi përsëri vlerave. Megjithatë, […]