Murtezani: Gratë të dalin nga zona e rehatisë, nëse e doni shkencën dhe teknologjinë TI ka shumë për të dhënë

Maqedonia e Veriut po bën përparim në transformimin e saj digjital, por nuk është në të njëjtin nivel me shumë vende të BE-së. Është e rëndësishme që organizatat dhe qeveria të edukojnë qytetarët dhe t’u ofrojnë atyre mjetet dhe burimet e nevojshme për t’i ndihmuar ata të kuptojnë dhe adoptojnë teknologjitë digjitale. Gratë të dalin nga zona e rehatisë dhe nëse e duan shkencën dhe teknologjinë, Teknologjia Informatike (TI) ka shumë për të dhënë.

Kështu mes tjerash deklaroi në një intervistë për Portalb.mk, Drita Rustem Murtezani, këshilltare e posaçme për TIK e ministrit të Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Admirim Aliti.

Si e shini zhvillimin e transformimit digjital në Maqedoninë e Veriut dhe me çfarë note prej 1 deri në 10 do ta vlerësonit gjendjen aktuale në këtë fushë, duke i pasur parasysh standardet e BE-së?

Maqedonia e Veriut po bën përparim në transformimin e saj digjital, por nuk është në të njëjtin nivel me shumë vende të BE-së. Vendi ka një depërtim relativisht të lartë të përdorimit të internetit dhe telefonit celular, por ka ende pabarazi të konsiderueshme në qasje dhe përdorim, veçanërisht në zonat rurale. Qeveria i ka dhënë përparësi zhvillimit të infrastrukturës digjitale dhe ka zbatuar iniciativa të ndryshme për të promovuar aftësitë digjitale dhe tregtinë elektronike. Megjithatë, ka ende sfida për t’u adresuar, si mungesa e fondeve për projektet digjitale dhe mungesa e profesionistëve të kualifikuar digjital. Në përgjithësi, transformimi digjital i Maqedonisë së Veriut është në vazhdim dhe vendi po bën përpjekje për të arritur standardet e BE-së.

Cila është porosia juaj për vajzat që duan të merren me informatikë?

Mendoj se ka një keqkuptim për sektorin e IT-së dhe mundësitë brenda tij, ka shumë fusha të ndryshme të disponueshme për të sapoardhurit si siguria kibernetike, robotika dhe IA. Këto janë fusha me lëvizje të shpejtë dhe emocionuese për gratë që kërkojnë karriera interesante dhe sfiduese.

Mesazhi im për gratë është dilni nga zona juaj e rehatisë dhe nëse e doni shkencën dhe teknologjinë, TI ka shumë për të dhënë. Me ndikimin e Inteligjencës Artificiale dhe me aplikimet e informatikës kuantike, gjërat sapo janë bërë shumë më interesante dhe ka shumë për të mësuar.

Intervistën e plotë lexojeni: KËTU.

Ndaje:


                  
meta tim sliki-02.jpg

Murtezani:

Gratë

dalin

nga

zona

e

rehatisë,

nëse

e

doni

shkencën

dhe

teknologjinë

TI

ka

shumë

për

dhënë

Tekste të tjera në blog

RMV, çdo ministër u lavdërua dhe u fotografua për projektin “Një pikë për shërbime” por ai asnjëherë nuk ishte i suksesshëm - Portalb

28.04.2023

Kolazh nga vizita e qeveritarëve në pikat “Një pikë për shërbime”. Foto nga institucionet zyrtare Zyrat “Një pikë për shërbime” të cilat u hapën Shkup, Kumanovë, Ohër, Manastir dhe Tetovë me qëllim që qytetarët t’i thonë “lamtumirë” pritjes në sportele, do të mbyllen dhe në vend të tyre do të hapen 333 sportele në filialet […]

Mbrojtja e identitetit tuaj digjital: Rëndësia e "Higjienës Kibernetike"

25.04.2023

Në epokën e sotme digjitale, është më e rëndësishme se kurrë të ndërmerrni hapa për të mbrojtur veten nga kërcënimet kibernetike. Nga viruset dhe softuerët keqdashës (malware) e deri te mashtrimet “phishing” dhe vjedhja e identitetit, ka një mori rreziqesh që mund të komprometojnë informacionin tuaj personal dhe të bëjnë kërdi në pajisjet tuaja. Kjo […]

Komunikimi i transformimit digjital me qytetarët – një kontribut i rëndësishëm për të kapërcyer hendekun

24.04.2023

Transformimi digjital po e ndryshon jetën tonë në mënyra që nuk mund ta imagjinonim as disa dekada më parë. Ai ka sjellë mundësi dhe sfida të reja dhe po e transformon mënyrën se si jetojmë, punojmë dhe komunikojmë me njëri-tjetrin. Megjithatë, komunikimi i transformimit digjital me qytetarët mund të jetë një sfidë, veçanërisht në Ballkanin […]

Institucionet si shkaktar i shkeljes së privatësisë në media

19.04.2023

Edhe nëse autoritetet kompetente shtetërore zbulojnë të dhëna private të një dhunuesi ose të viktimës, mediat nuk duhet ta transmetojnë atë informacion. Një gabim nga ana e autoriteteve shtetërore nuk nënkupton “leje” për shkeljen e parimeve etike të profesionit. Kështu thotë Kodi i Etikës së Gazetarëve të Serbisë, por praktika mediatike shpesh është krejtësisht e […]

“ADA”, asistenti digjital i bazuar në inteligjencë artificiale që do t’u japë informata qytetarëve të RMV-së për ndihmat shtetërore - Portalb

10.04.2023

Asistenti digjital “ADA”, foto: Qeveria e RMV-së Investitorët dhe qytetarët do të mund të marrin informata në lidhje me programet e ndihmës shtetërore të Qeverisë së RMV-së nëpërmjet asistentit të parë digjital “ADA” i cili është i bazuar në inteligjencë artificiale. Kështu thonë nga Zyra e zëvendëskryeministrit për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi dhe Fondi për […]

RMV, përdorimi i inteligjencës artificiale në institucionet shtetërore është i dobishëm, por edhe më i rrezikshëm nëse keqpërdoret - Portalb

09.04.2023

Iteligjenca artificiale, foto: The Creation of Adam, Freepik.com Përdorim i inteligjencës artificiale në sektorin publik do të ndihmonte në rritjen e cilësisë së shërbimeve, kursimit të kohës dhe parave të qytetarëve, por rrjedhimisht edhe do të parandalonte korrupsionin. Megjithatë, nëse IA përdoret në mënyrë jotransparente, pasojat janë edhe më të mëdha se përfitimet. Kështu deklarohen […]