VMA, IA dhe të drejtat e njeriut: a e respekton algoritmi juaj privatësinë?

Çfarë kanë të përbashkët kamerat për matjen e shpejtësisë në autostradë, kontrollet doganore dhe kufitare dhe e-prokurimi i inventarit shkollor? Të gjithë ato përdorin një formë të procesit të vendimmarrjes automatike (VMA).

Edhe pse VMA nuk është një term aq popullor sa inteligjenca artificiale, ai ekziston tashmë një kohë. Në të kaluarën, VMA-ja ishte i kufizuar në “filtrimin”, “radhitjen (sortimin)” ose lloje të tjera të manipulimit të të dhënave, rezultatet e të cilave më pas i dërgoheshin vendimmarrësit – një qenie njerëzore e vërtetë që duhej ta merrte vendimin përfundimtar.

Megjithatë, me avancimin e teknologjisë, si dhe me nevojën për të parandaluar korrupsionin dhe për ta kufizuar elementin njerëzor në vendimmarrje (në shumë raste), përdoret një zgjidhje e plotë e inteligjencës artificiale, e cila ndryshon nga VMA-ja në dy mënyra: A) sistemi “mëson” dhe përmirësohet në kryerjen e punës së tij (prandaj edhe e ka emrin inteligjencë), dhe B) sistemi merr vendime.

Në një farë kuptimi, algoritmet do të vazhdojnë të kenë ndikim në mirëqenien e qytetarëve, por a i marrin parasysh ato të drejtat e lindura të njeriut? Ku janë OShC-të, mediat dhe universitetet në diskutimin për zbatimin e zgjidhjeve më të sofistikuara teknologjike dhe pse ikin nga diskutimi?

ditën e dytë të konferencës e-Shoqëri.mk 2021 “Demokracia në epokën digjitale: sfidat dhe mundësitë”, do të diskutojmë tendencën në rritje të përdorimit të VMA-së dhe IA-së në shërbimin publik në vitet e fundit (të quajtur alGOVritme, duke aluduar në përdorimin nga qeveria) dhe efektin e tyre në të drejtat e njeriut. Folësit do t’i paraqesin gjetjet dhe rekomandimet e tyre më të fundit dhe do të përpiqen t’i inkurajojnë OSHC-të dhe të tjerët që të përfshihen aktivisht në këtë temë.

Regjistrimi për konferencën është i hapur dhe i inkurajojmë të gjithë që ta ndajnë këtë thirrje me kolegët e tyre: bashkohuni me ne dhe le të flasim për të drejtat e njeriut dhe inteligjencën artificiale!

Ndaje:

31670
meta tim sliki-02.jpg

Goce

Arsovski

Programme Support Officer, Metamorphosis Foundation

Tekste të tjera në blog

"Mungesa e interoperabilitetit në institucionet e RMV-së ua merr nga 300 denarë qytetarëve (Infografik)"- Portalb

20.06.2022

Foto nga Portalb.mk/A.M Pavarësisht se në Maqedoninë e Veriut ekziston Platforma e Interoperabilitetit apo ndërlidhjes, sipas të cilës organet shtetërore, institucionet dhe kompanitë e biznesit duhet shkëmbejnë të dhëna mes tyre, kjo në praktikë funksionon pjesërisht. Ndryshimi i emrave të rrugëve, duke mos i përditësuar regjistrat, qytetarëve u shkakton kokëdhembje shtesë, ekspozohen ndaj procedurave administrative […]

Aliti: Prioritet kemi reformimin e administratës dhe digjitalizimin e shërbimeve në RMV

03.05.2022

Në një intervistë për Portalb.mk, ministri i Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Admirim Aliti flet për procesin e reformimit të administratës publike në Maqedoninë e Veriut. Ai thotë se prioritet kryesor si ministri e kanë digjitalizimin e shërbimeve por dhe miratimin e disa ligjeve që do të mundësojnë ri-organizimin më efikas të administratës. Intervistoi: Elida Zylbeari […]

TMERRI I PROPAGANDËS APO KUR TË VDEKURIT RINGJALLEN

27.04.2022

Dezinformatat për pushtimin ushtarak rus të Ukrainës kanë çuar në ndarje të tilla të popullatës në Maqedoni, veçanërisht atyre që informohen kryesisht nga rrjetet sociale, nga e cila tani po zhvillohet një debat online nëse ka vërtet atje luftë dhe po vuajnë civilët apo bëhet fjalë për një produksion holivudian me qëllim shkatërrimin e Rusisë. […]

Mësime nga Estonia: nga shtet i varfër post-komunist në parajsë digjitale (FOTO)

26.04.2022

Estonia është shteti që dëshmon se digjitalizimi përmirëson kualitetin e jetës së qytetarëve. Mijëra shërbime, kryesisht administrative, estonezët i kryejnë me disa klikime nga shtëpia ndërsa pritja në radhë nëpër sportele është shndërruar në një histori të largët. Ky vend baltik me 1.3 milionë banorë, në 25 vitet e fundit e ka këmbyer identitetin e […]

Stojanovski: Aktorë të ndryshëm mundohen me dezinformata të minojnë demokracinë

18.04.2022

Foto: Fisnik Xhelili, Portalb.mk Në konferencën e këtij viti “Disicon- Integriteti i informacionit” të mbajtur në Prishtinë më 13 dhe 14 prill, drejtori për partneritete dhe zhvillimin e resurseve në Fondacionin Metamorfozis, Filip Stojanovski foli për ndërhyrjet e huaja në minimin e demokracisë, si dhe punën e Fondacionit Metamorfozis në luftën kundër dezinformatave. Konferenca u […]

"RMV, është rritur përdorimi i disa shërbimeve elektronike, por ende larg nivelit të dëshiruar" - Portalb

28.03.2022

Shërbime elektronike Përdorimi i disa shërbimeve të caktuara elektronike gjatë vitit 2021, krahasuar me periudhën e vitit 2019/20 ka një rritje të lehtë. Kështu tregojnë të dhënat që i ka siguruar ICEDA në bashkëpunim me Portalb.mk, duke i krahasuar me të dhënat e hulumtimit paraprak, kur të njëjtat shërbime elektronike kanë pasur përdorim më të […]