Во фокусот

mediumski-item-img-1.png

Forumi i Qeverisjes së Internetit në Japoni bën thirrje për përpjekje të përbashkëta në ndërtimin e një interneti që i fuqizon të gjithë njerëzit

Koment në Forumin e Qeverisjes së Internetit në Kioto nga Bardhyl Jashari, Drejtor Ekzekutiv i Fondacionit Metamorfozis Forumi i Qeverisjes së Internetit (IGF) është një nga platformat më të rëndësishme kur bëhet fjalë për politikat e internetit. Ai shërben si një forum vjetor që mbahet nën patronazhin e Kombeve të Bashkuara duke u mundësuar palëve […]

mediumski-item-img-1.png

Konferenca e 19-të ndërkombëtare e-Shoqëri.mk “Inteligjenca artificiale dhe të drejtat e njeriut: Gjetja e ekuilibrit të duhur midis inovacionit dhe përgjegjësisë”

Fondacioni Metamorfozis ju fton përzemërsisht në edicionin e 19-të të Konferencës ndërkombëtare “e-Shoqëri.mk”, që do të organizohet më 19 dhjetor 2023, në temën “Inteligjenca artificiale dhe të drejtat e njeriut: Gjetja e ekuilibri të duhur midis inovacionit dhe përgjegjësisë”. Konferenca do të organizohet në format hibrid dhe do të mbahet në Hotelin – “Meriot” në […]

mediumski-item-img-1.png

Metamorfozis me mbështetje për protestën e gazetarëve kundër vendimit gjyqësor për IRL: Vendimi i rrezikon lirinë e shprehjes dhe lirinë e mediave

Fondacioni Metamorfozis e mbështetë protestën e gazetarëve që duhet të mbahet nesër, 17.11.2023, përpara Gjykatës Civile Shkup për shkak të vendimit gjyqësor kundër kryeredaktores së Laboratorit të Raportimit Hulumtues (IRL), Sashka Cvetkovska dhe Shoqatës Qytetare IRL në rastin me padinë për shpifje të Koço Angjushevit dhe kompanisë Brako. Metamorfozis e vlerëson vendimin gjyqësor si precedent […]

mediumski-item-img-1.png

SOON: Konferenca e 19-të “e-Shoqëri.mk”

Fondacioni Metamorfozis ju fton përzemërsisht në edicionin e 19-të të Konferencës ndërkombëtare “e-Shoqëri.mk”, që do të organizohet më 19 dhjetor 2023, në Shkup, Maqedonia e Veriut, këtë vit në temën “Inteligjenca artificiale dhe të drejtat e njeriut: Gjetja e ekuilibri të duhur midis inovacionit dhe përgjegjësisë”. Konferenca do të organizohet në format hibrid dhe do […]

mediumski-item-img-1.png

Aktiviteti në internet, dëmi i drejtpërdrejtë: Raste studimore mbi gjininë dhe sigurinë kibernetike në Maqedoninë e Veriut dhe në Ballkanin Perëndimor

“Nuk duhet të synojmë sigurinë e hapësirës kibernetike, por sigurinë në hapësirën kibernetike.” Libri e eksploron kryqëzimin midis gjinisë dhe sigurisë kibernetike në të gjithë Ballkanin Perëndimor. Gjashtë raste studimore analizojnë se si gratë, vajzat dhe njerëzit LGBTQ+ janë shtyrë nga hapësirat kibernetike për shkak të abuzimeve që i shkelin të drejtat e tyre. Studiuesit […]

mediumski-item-img-1.png

Ftesë për konferencën "Mbrojtja e privatësisë në epokën digjitale: në kërkim të zgjidhjeve të përbashkëta"

Të nderuar, Kemi kënaqësinë t’ju ftojmë të jeni pjesë e konferencës “Mbrojtja e privatësisë në epokën digjitale: në kërkim të zgjidhjeve të përbashkëta” që do të mbahet të enjten, më 19 tetor 2023, në Hotelin Arka në Shkup, në ora 10:00. Konferencën e organizojmë me mbështetjen e Bashkimit Evropian, në kuadër të projektit “Mbrojtja teknike […]

mediumski-item-img-1.png

Murtezani: Gratë të dalin nga zona e rehatisë, nëse e doni shkencën dhe teknologjinë TI ka shumë për të dhënë

Maqedonia e Veriut po bën përparim në transformimin e saj digjital, por nuk është në të njëjtin nivel me shumë vende të BE-së. Është e rëndësishme që organizatat dhe qeveria të edukojnë qytetarët dhe t’u ofrojnë atyre mjetet dhe burimet e nevojshme për t’i ndihmuar ata të kuptojnë dhe adoptojnë teknologjitë digjitale. Gratë të dalin […]

mediumski-item-img-1.png

Shqetësimet për privatësinë për shkak të digjitalizimit në Ballkanin Perëndimor

Digjitalizimi i shërbimeve publike ka qenë ndër prioritetet e vendeve të Ballkanit Perëndimor. Pas KOVID-19, është edhe më evidente se ka nevojë digjitalizimin për t’i bërë qytetarët, bizneset dhe shoqëritë në tërësi më rezistente dhe më të afta për t’i bërë ballë goditjeve dhe ndryshimeve të jashtm. Shqipëria është vendi lider në rajon përsa i […]

mediumski-item-img-1.png

Stojanovski: Aktorë të ndryshëm mundohen me dezinformata të minojnë demokracinë

Foto: Fisnik Xhelili, Portalb.mk Në konferencën e këtij viti “Disicon- Integriteti i informacionit” të mbajtur në Prishtinë më 13 dhe 14 prill, drejtori për partneritete dhe zhvillimin e resurseve në Fondacionin Metamorfozis, Filip Stojanovski foli për ndërhyrjet e huaja në minimin e demokracisë, si dhe punën e Fondacionit Metamorfozis në luftën kundër dezinformatave. Konferenca u […]

mediumski-item-img-1.png

Kadriji: Keqpërdorimi i të dhënave personale lidhet kryesisht me krimin kibernetik

Leonora Kadriji, Sekretare e Përgjithshme e Agjencisë për Mbrojtjen e të Dhënave Personale (AMDhP) Rreth 60 për qind e të gjitha ankesave që i pranon Agjencia për Mbrojtjen e të Dhënave Personale janë nga qytetarët që kërkojnë mbrojtje për shkak se dikush ka postuar në mënyrë të paligjshme të dhënat e tyre personale, video, foto, […]

mediumski-item-img-1.png

Cili është roli i Zyrtarit për Mbrojtjen e të Dhënave Personale

Zyrtari për Mbrojtjen e të Dhënave Personale (në tekstin e mëtejmë ZMDhPP) luan një rol kyç në krijimin dhe mirëmbajtjen e sistemit të mbrojtjes së të dhënave personale për kompanitë, organizatat jofitimprurëse, organet shtetërore ose individët që i përdorin të dhënat personale të personave fizikë për qëllimet e tyre (komerciale), të ashtuquajtur kontrollorë ose i […]

mediumski-item-img-1.png

Mungon sinjalistika adekuate në Rrugën Tetovë-Jazhincë, 110 aksidente për një vit

  110 aksidente janë regjistruar për një vit në rrugën Tetovë-Jazhincë, e cila nuk ka sinjalistikë adekuate komunikacioni. Ekspertët kërkojnë që të vendoset sinjalizim horizontal dhe vertikal që të minimizohen aksidentet në këtë rrugë e cila është ndër më të frekuentuara në këtë rajon. Nga Ndërmarrja Publike për Rrugët Shtetërore thonë se këtë vit rruga […]

Trego më shumë