Во фокусот

mediumski-item-img-1.png

ФАКТ Е! - движење за подигнување на јавната свест за борба против дезинформациите

Глобалниот феномен на ширење на лажни вести препознава нивни различни форми. Мисинформации како ненамерни грешки како што се користење на несоодветен опис на фотографија, погрешни датуми, статистички податоци, несоодветни преводи или сатира која се сфаќа сериозно. Дезинформации или фабрикувани вести, манипулирани аудио и визуелни содржини, намерно креирани со цел ширење на конспиративни теории или гласини. […]

mediumski-item-img-1.png

“Истражувачка сторија: РСМ, чекање и талкање: Патот на двајца млади луѓе до добивање извод на венчани – Порталб.мк”

Извод од Матичната книга на венчаните. Фото: Порталб.мк Граѓаните на земјава секојдневно се соочуваат со проблеми од различна природа кога станува збор за издавање документи. Јавната администрација не секогаш функционира правилно и тоа најдобро го покажуваат анкетите за доверба на граѓаните. Порталб.мк, директно на терен ја следеше постапката за венчањето на една двојка од Скопје, […]

mediumski-item-img-1.png

Новиот ковид-калкулатор остава отворени многу прашања за приватноста на корисниците

Приунтскрин: ковид калкулатор, МЗЗПР, ИЈЗ Новиот ковид-калкулатор со кој корисниците можат да си ја пресмета својата т.н. ковид-возраст или колкав е нивниот ризикот од заболување со ковид, иако може да послужи како корисна алатка, остава отворени многу прашања во однос на приватноста на податоците на оние што ќе го користат. Ковид-калкулаторот е изработен од страна […]

mediumski-item-img-1.png

Метаморфозис се вклучи во движењето „Reclaim Your Face“ – за ограничување на масовниот биометриски надзор над граѓаните

  По повод 28 јануари – Европскиот ден за заштита на личните податоци, Фондацијата за интернет и општество – Метаморфозис информира за своето вклучување во меѓународното движење „Reclaim Your Face“. Станува збор за движење започнато од страна на членови на EDRi – Европска иницијатива за дигитални права, а со цел ограничување на користењето на системи […]

mediumski-item-img-1.png

„Мета“, „Порталб“ и „Вистиномер“ добитници на наградата „Роберто Беличанец“ за 2019 година

Новинската ангенција „Мета“, порталот на албански јазик „Порталб“ и алатката за зголемување на отчетноста „Вистиномер“, како медиумски изданија на Фондацијата „Метаморфозис“ ја добија наградата за Медиум промотор на новинарството како јавно добро – „Роберто Беличанец“ за 2019 година.

mediumski-item-img-1.png

„Вистиномер“ вршеше проверка на факти од предизборен дуел

Тимот на „Вистиномер“ во петокот претпладне на 12 април 2019 година присуствуваше на снимањето на ТВ дуелот меѓу тројцата претседателски кандидати, кој се одржа по повод овогодишните

mediumski-item-img-1.png

Фејсбук во партнерство со Метаморфозис и Вистиномер започна програма за проверка на факти во Северна

Тимот на „Вистиномер“ во петокот претпладне на 12 април 2019 година присуствуваше на снимањето

mediumski-item-img-1.png

Вебинари за дигитална безбедност – 21 и 22 септември

Фондацијата Метаморфозис заедно со ISC Project и овој месец организираат два вебинари кои опфаќаат теми за кои сметаме дека се од исклучително значење на невладините организации посебно за

mediumski-item-img-1.png

„Метаморфозис“ и „ЕВРОТИНК“ издадоа практичен прирачник за медиумска писменост и критичко мислење

ТФондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ и „ЕВРОТИНК“ – Центар за европски стратегии го објавија прирачникот за

mediumski-item-img-1.png

е-Општество.мк: Повисоко ниво на медиумска писменост значи повисока одговорност на институциите

Тимот на „Вистиномер“ во петокот претпладне на 12 април 2019 година присуствуваше на снимањето на ТВ дуелот меѓу тројцата

mediumski-item-img-1.png

Фондацијата „Метаморфозис“ го одбележува Меѓународниот ден на проверка на фактите

Тимот на „Вистиномер“ во петокот претпладне на 12 април 2019 година

mediumski-item-img-1.png

Добитници на грантови преку проектот „Мрежа за отчетност, технологија и институционална отвореност во ЈИЕ“

Тимот на „Вистиномер“ во петокот претпладне на 12 април 2019 година присуствуваше на снимањето

Прикажи повеќе