По објавите на Порталб, Агенцијата за млади и спорт ја пушти во употреба привремената веб-страница на албански јазик

02.11.2021

Во фокусот

Фото: Порталб.мк

По неколку написи на Порталб.мк поврзани со преводот на албански јазик на веб-страницата на Агенцијата за млади и спорт (АРС), од таму потврдија дека работите се при крај и гарантираат дека се очекува веб-страницата да биде пуштена во употреба во рок од две-три недели. Заменик – директорот Авни Рустеми синоќа соопшти дека во моментов е пуштена во употреба привремената верзија на веб-страницата на албански јазик, пишува Порталб.мк.

Новата веб-страница на Агенцијата за млади и спорт, која ќе биде на три јазици: албански, македонски и англиски, е донација на ОБСЕ, и истата пристигна во август. Според Агенцијата, тогаш почнало одбројувањето и до средината на септември се очекувало веб-страницата да биде готова, но тоа не се случи. Овој пат Агенцијата даде нов рок, се очекува веб-страницата да биде пуштена во употреба во рок од две-три недели.

Од друга страна, синоќа, заменик – директорот Авни Рустеми соопшти дека во употреба привремено е пуштена веб-страницата на Агенцијата на албански јазик, која ќе биде на располагање на јавноста.

„Во рамките на оваа соработка, ОБСЕ ја реализира и новата веб-страница на Агенцијата за млади и спорт, која освен на македонски јазик, ќе биде и на албански и англиски јазик. Во фаза на изработка е и новата верзија на веб-страницата, која наскоро ќе биде пуштена во употреба, по заедничка координација со нашите партнери“, изјави Авни Рустеми.

Ова е линкот до привремената веб-страница на албански јазик на Агенцијата за млади и спорт: http://ams.gov.mk/sq/

Од Агенцијата за млади и спорт велат дека ги завршиле сите финални работи што ги имаат со ОБСЕ за новата верзија на веб-страницата која ќе биде на три јазици, бидејќи истата е донација на ОБСЕ.

„Ви кажуваме од наша гледна точка до каде и како е, имаме две лица кои завршија обука за страницата, доменот е поврзан, преводите се скоро деведесет проценти завршени, односно сите стандардни документи што ги имаме, Законот за спорт, прописи и други работи. Имаме и лице кое ќе ги преведува од македонски, албански и англиски“, рекоа од Агенцијата за млади и спорт.

Од Агенцијата додаваат дека денеска ќе имаат уште една средба и се надеваат дека во следните две-три недели ќе биде пуштена во употреба новата веб-страница на три јазици.

„Не е проблем што се уште не е пуштена во употреба новата веб-страница, проблемот е што сегашната веб-страница е многу стара, околу 12-13 години. Цело време инсистираме да се среди, не се работи за немање волја да се среди, туку тоа оди преку ОБСЕ, тоа е донација. Ние само бараме како да биде пофункционална, некои детали кои сега се решаваат и за две-три недели ќе бидат ставени во употреба, тоа го гарантираме“, рекоа од Агенцијата за млади и спорт.

Порталб.мк испрати и прашања до мисијата на ОБСЕ во Скопје за тоа до каде се работите за новата веб-страница на Агенцијата за млади и спорт и зошто се доцни толку, од таму потврдија дека ќе одговорат, ние уште го чекаме нивниот одговор.

Инаку, иако поминаа две години од стапувањето во сила на Законот за употреба на јазиците во Северна Македонија, неговата имплементација во пракса е многу бавна. Во членот 23 од овој закон се вели дека „Во рок од една година од денот на влегувањето во сила на овој закон, сите надлежни институции се должни да донесат подзаконски акти за спроведување на законот“. Сепак, пропусти во спроведувањето на законот се забележуваат во институциите, како на централно, така и на локално ниво.

Сподели:

mediumski-item-img-1.png

Порталб: Случајот „Плагијати“ не добива епилог, сите патишта водат кон Универзитетот во Тетово, таму молчат

Фото: Порталб.мк Поминаа повеќе од седум месеци откако магазинот „Веритас“ го објави случајот со плагијати на професори од Медицинскиот факултет при Универзитетот во Тетово (УТ), но овој случај сè уште не добива епилог. Просветниот инспекторат, Министерството за образование и наука и Министерството за култура велат дека не се надлежни да утврдуваат дали професорите имаат извршено […]

mediumski-item-img-1.png

По објавите на Порталб, Агенцијата за млади и спорт ја пушти во употреба привремената веб-страница на албански јазик

Фото: Порталб.мк По неколку написи на Порталб.мк поврзани со преводот на албански јазик на веб-страницата на Агенцијата за млади и спорт (АРС), од таму потврдија дека работите се при крај и гарантираат дека се очекува веб-страницата да биде пуштена во употреба во рок од две-три недели. Заменик – директорот Авни Рустеми синоќа соопшти дека во […]

mediumski-item-img-1.png

Порталб, Мета и Вистиномер ја потпишаа Повелбата за етичко известување за време на изборната кампања

Главниот уредник на Новинската агенција – Мета, Горан Ризаов, заедно со главната уредничка на порталот на албански јазик Порталб.мк, Елида Зулбеари како и уредникот на Вистиномер.мк, Владимир Петрески, ја потпишаа Повелбата за етичко известување за време на изборната кампања во 2021 година