„Заврши си работа!“ – ЦД со слободен софтвер за канцелариско работење на македонски јазик

При подготовката на ЦДто беше извршена локализација на македонски јазик на програмскиот интерфејс на најновата верзија на програмскиот пакет Опен офис (OpenOffice.org), во соработка со граѓанското здружение Слободен софтвер Македонија.

Локализацијата се состоеше од две фази:

  1. Превод, извршен преку Преведувачки маратон, со учество на над 50 волонтери.
  2. Темелна стручна лектура и коректура на сите преведени стрингови, во контекст на самиот интерфејс (на „жива“ апликација), извршена од тим на лектори и информатичари.

Покрај Опен офис, на ЦДто се поместени и локализирани верзии на разгледувачот Фајрфокс (Firefox), програмата за е-пошта Тандербрд (Thunderbird), програмата за обработка на слики и фотографии Гимп (Gimp), како и друг слободен софтвер.

Сподели:

meta tim sliki-02.jpg

„Заврши

си

работа!“

-

ЦД

со

слободен

софтвер

за

канцелариско

работење

на

македонски

јазик

Останати блог текстови

"За факултетите, банките и дел од нотарите електронскиот извод претставува нерешлива енигма" - Мета.мк Новинска агенција

05.01.2022

Фото: Порталб.мк Образовните институции, банките и нотарите се несигурни и не се доволно информирани дали да прифатат електронски издаден Извод од матична книга на родени. Иако добивањето на извод од Управата за водење на матичните книги (УВМК) по електронски пат е едноставно и на издадениот документ пишува дека ги содржи сите податоци како и изводот […]

Е-учество: Омоќување на гласот на граѓаните во дигиталниот простор

23.12.2021

Учеството на граѓаните е еден од клучните механизми за обезбедување демократија во секое општество. Според Истражувањето за основната состојбата на развој на е-влада и дигиталната писменост во целните земји од Западен Балкан до 2020 година, учеството на граѓаните е регулирано и практикувано во сите земји од Западен Балкан, но нивото на ангажман на граѓаните е […]

Самитот за демократија дојде во вистинско време, сега е потребна акција

13.12.2021

Она што е многу важно, за многу земји, но особено за нас кои живееме во балканските земји, каде што очекувањата и надежите од демократијата беа и се уште се големи, иако корупцијата и невладеењето на правото постепено ја нагризуваат оваа надеж, е дека овој Самит како платформа за глобален дијалог не треба да остане манифестација […]

Отворени податоци – кога понудата и побарувачката ќе се сретнат на половина пат

24.11.2021

Концептот на отворени податоци се темели на принципот на отворен пристап, служење на јавното добро преку оспособување на граѓаните, зајакнување на бизнисите и информирање за социјалниот развој. Во Северна Македонија концептот на отворени податоци беше воведен и промовиран со членството на земјата во Отвореното владино партнерство во 2011 година. Следствено, во 2014 година беше донесен […]

АДО, ВИ и човекови права: дали вашиот алгоритам ја почитува приватноста?

23.11.2021

Goce Arsovski

е-учество: Регионални перспективи – локални акции

23.11.2021

Дигиталните иновации радикално го трансформираат демократското одлучување и учеството на граѓаните во општествените промени. Како сведоци на глобалната Ковид-19 пандемијата можеме да согледаме како јавните администрации во регионот и ЕУ, плански или спорадично, се’ повеќе експериментираат со креирање на платформи на Интернет или дигитални алатки за да им овозможат на граѓаните да доспеат до релевантни […]