Мени

Постарата популација на Германија надвор од добата на комуникации

Повеќе од 58 отсто од германските пензионери не сакаат да имаат мобилен телефон или компјутер.

Според студијата спроведена од истражувачот Арис за Битком – германската асоцијација за информатичка технологија, телекомуникации и нови медиуми, оваа бројка во голема мера се разликува од бројката кај возрасната група од 14 до 29 години – од кои само пет отсто немаат телефон или компјутер.

Претседателот на Битком, Аугуст-Вилхелм Шир изјави дека во Германија постои дигитален јаз помеѓу младата и старата популација.
Според него, станува збор за страв од новата технологија и тоа значи дека постарите луѓе пропуштаат навистина полезни услуги кои би можеле да ги добијат преку интернет или мобилен телефон.

Битком започна да нуди специјални обуки во факултетите, пензионерските домови и верските организации во обид да им помогне на постарите да го надминат нивниот страв од технологијата. Се надеваме дека постарите нема да бидат премногу уплашени и ќе ги посетат предавањата.

Извор: The Inquirer "German elderly opt out of communications age" 11 август, 2008

Поврзани натписи