Мени

Германија: Анкета за всадување на чипови

Според анкетата спроведена од лоби групата BITKOM на германската ИТ индустрија, 23% од 1.000 германски испитаници би прифатиле да им биде вграден микрочип во телото, доколку од тоа имаат конкретни придобивки. Анкетата имаше за цел да ја прикаже зголемената раздвоеност меѓу реалноста и виртуелниот свет, како една од темите на Саемот на технологија CeBIT кој се одржа во Хановер од 2 до 6 ...

Светски ден против цензурата на интернет

Репортери без граници ќе го одбележи Светскиот ден против цензурата на интернет на 12 март.  Овој настан има за цел да ги собере на едно место сите што поддржуваат единствен интернет, без ограничувања и достапен за сите. Исто така, настанот треба да привлече внимание кон фактот дека интернетот претставува двигател на слободата, преку создавањето на нови простори за размена на ...

Белгија: „Софтверот со отворен код спречува појава на монополи и ја зголемува иновацијата“

„Софтверот со отворен код спречува монополи, помага во споделувањето на знаење и ги зголемува општествените иновации“, вели Винсент Ван Квикенборн, белгискиот министер за поедноставување на администрацијата.  Тој очекува дека јавната администрација сè повеќе ќе го применува овој вид на софтвер, делумно поради тоа што со него се намалуваат трошоците. Министерот Ван ...

Европски ден за заштита на личните податоци

По повод Европскиот ден за заштита на личните податоци - 28 јануари 2010, Дирекцијата за заштита на личните податоци организира Отворен ден за граѓаните. Во просториите на ЕУ Инфо центарот ќе бидат поставени четири информативни пултови на кои ќе бидат презентирани препораки и совети за заштита на личните податоци од областа на здравство, интернет, видео надзор и правна заштита на ...

Франција планира да воведе нов данок за Google, Yahoo и Facebook

Францускиот претседател Никола Саркози држи цврста позиција во однос на регулирањето на дигиталните содржини. Google и други интернет компании би можеле да бидат оданочувани според плановите кои моментално ги разгледува француската влада. Во извештајот, подготвен од Владата, се укажува дека фирмите како што се Google, Yahoo и Facebook треба да плаќаат нов данок на своите приходи од огласи ...

Најава за јавна дебата

Во склоп на проектот за изготвување на Национална стратегија за развој на информатичкото општество во РМ, на 7 март 2005 година (понеделник), со почеток во 12:00 часот, во Клубот на Пратеници ќе се одржи јавна дебата

Многу имиња за една концесија

Со информацијата дека по предлог на Министерството за транспорт и врски Владата ќе донесе одлука за распишување тендер за избор на трет мобилен оператор, во јавноста почнаа да се лиферуваат имиња на потенцијални заинтересирани компании. Се споменуваат британските: "Водафон" и "Оринџ", од кои онаа првата, која е присутна во Грција и во Албанија, ќе настапела заедно со грчката ...

“Космофон” сака да биде и интернет оператор

Вториот мобилен оператор една година чека министерски потписМинистерството за транспорт и врски речиси една година не одговорило на барањето на мобилниот оператор "Космофон" за концесија за интернет провајдер. Во "Космофон" велат дека барањето го доставиле лани во февруари и, иако ги исполнуваат потребните услови, од Министерството за транспорт и врски досега немаат добиено ...

EU Data protection regulation stalled again

On 6 December 2013, the EU justice ministers took again a step back in adopting the EU Data Protection Regulation.The day was considered by EU commissioner for justice, Viviane Reding as a disappointing one for data privacy. What was it this time? “The ministers did not want to make hasty decisions,” Lithuanian Justice Minister Juozas Bernatonis told reporters. The issue having caused the delay seems to be the so-called one-stop shop principle which harmonizes decision-making across the EU.Hubert Legal, head of the legal service for the European Council said the one-stop shop rule undermined citizens’ human rights. “The problem is the results you get in terms of respecting the ...