Мени
rsz img 2314

Регионална конференција POINT 2.1: „Отчетност на владата, граѓанското општество и новите технологии“

Фондацијата Friedrich Ebert во соработка со UG Zašto Ne ја одржа регионалната конференција „Отчетност на владата, граѓанското општество и новите технологии – POINT 2.1“ на 23 ноември, 2013 г.

Настанот се надоврза на годишната конференција „POINT“ којашто UG Zašto Ne ја организира од 2012 г. со цел размена на искуства на граѓанското општество во контекст на употребата на нови технологии за демократизација на јавниот живот и за промоција на отчетноста и транспарентноста на владата, како и за граѓански активизам.

rsz img 2314

Говорници и учесници во дискусијата беа претставници на граѓански организации од регионот, кои учествуваа и на претходните две конференции POINT: претставници на CRTA од Србија, Zašto Ne, CCI и Revolt од БиХ и Метаморфозис и МОСТ од Македонија.

Покрај тоа што ја нагласија важноста на транспарентноста и усвојувањето на новите закони, учесниците ги истакнаа големите можности што обелоденувањето податоци на интернет ги носи за целото население. Организаторите и учесниците се согласија дека биле направени многу работи за искористување на новите технологии за создавање влади со поголема отчетност во регионот, но и дека размената на искуства може да помогне во распространувањето на добрите практики низ регионот.

rsz img 2289

Претставникот на Метаморфозис ги претстави искуствата од Вистиномер во Македонија во однос на барање отчетност од властите преку поттикнување дискусии меѓу граѓаните за дадените ветувања и изјави. Покрај тоа, претставникот нагласи дека е неопходна одговорност и од другите клучни фактори во политичкиот процес, заради што беше покренат проектот „Сервис за проверка на факти од медиумите“, со цел да го поттикне придржувањето кон новинарските стандарди од страна на медиумите.

Извор: zastone.ba „Regional conference POINT 2.1 “Accountability of government, civil society and new technologies” 25 ноември, 2013.

 

Поврзани натписи