Мени

Германија: Анкета за всадување на чипови

Според анкетата спроведена од лоби групата BITKOM на германската ИТ индустрија, 23% од 1.000 германски испитаници би прифатиле да им биде вграден микрочип во телото, доколку од тоа имаат конкретни придобивки. Анкетата имаше за цел да ја прикаже зголемената раздвоеност меѓу реалноста и виртуелниот свет, како една од темите на Саемот на технологија CeBIT кој се одржа во Хановер од 2 до 6 ...

Белгија: „Софтверот со отворен код спречува појава на монополи и ја зголемува иновацијата“

„Софтверот со отворен код спречува монополи, помага во споделувањето на знаење и ги зголемува општествените иновации“, вели Винсент Ван Квикенборн, белгискиот министер за поедноставување на администрацијата.  Тој очекува дека јавната администрација сè повеќе ќе го применува овој вид на софтвер, делумно поради тоа што со него се намалуваат трошоците. Министерот Ван ...

EU Data protection regulation stalled again

On 6 December 2013, the EU justice ministers took again a step back in adopting the EU Data Protection Regulation.The day was considered by EU commissioner for justice, Viviane Reding as a disappointing one for data privacy. What was it this time? “The ministers did not want to make hasty decisions,” Lithuanian Justice Minister Juozas Bernatonis told reporters. The issue having caused the delay seems to be the so-called one-stop shop principle which harmonizes decision-making across the EU.Hubert Legal, head of the legal service for the European Council said the one-stop shop rule undermined citizens’ human rights. “The problem is the results you get in terms of respecting the ...

Регулативата на ЕУ за заштита на податоци се одложува повторно

На 6 декември 2013 година, министрите за правда на ЕУ повторно направија чекор назад во усвојувањето на Регулативата за заштита на податоци на ЕУ. Комесарот на ЕУ за правда, Вивиен Рединг го смета овој ден за разочарувачки за приватноста на податоците. Што се случи овој пат? „Министрите не сакаа да носат избрзани одлуки“, изјави пред новинарите литванскиот министер за правда Јуозас...

Со привремената пресуда на Европскиот суд се осудува масовното складирање податоци за комуникациите

Генералниот адвокат при Европскиот суд на правдата изнесе катастрофално Мислење за европската Директива со која се бара од европските телекомуникациски провајдери да ги складираат податоците од сите електронски комуникации од шест месеци до две години. Случајот беше изведен пред суд од членовите на ЕДРи - Digital Rights Ireland и AKVorrat.at во тесна соработка со членовите на австриските ...

Како компаниите за антивирусни решенија се справуваат со државно спонзориран злонамерен софтвер

Минатиот месец, меѓународната коалиција од организации за граѓански права и академски експерти ги праша компаниите што продаваат антивирусен софтвер како се справуваат со државно спонзорираниот злонамерен софтвер. Некои од нив веќе одговорија, а одговорите се интересни. Писмото подготвено од Bits of Freedom и потпишано од организации како што се ЕДРИ, неколку членови на ЕДРИ и ...

Европски супервизор за заштита на податоци: Треба да се завршат уште многу работи

Во соопштението за печат објавено на 15 ноември 2013 година, Европскиот супервизор за заштита на податоци (ЕДПС) го критикуваше предлогот на Комисијата за Регулатива со која се утврдуваат мерки за единствениот европски пазар за електронски комуникации.   Најавената цел на оваа Регулатива е да се олеснат условите за давателите на телекомуникациски услуги, да се стандардизираат ...

Руската влада се обидува да ја зголеми контролата врз интернетот

Руските безбедносни органи преземаат нови мерки за проширување на нивниот надзор на интернет, барајќи од интернет-провајдерите привремено да ги складираат сите податоци од интернет-сообраќајот и да ѝ ги стават на располагање на Федералната служба за безбедност (FSB). Според една статија објавена од весникот Kommersant, Vympelkom, сопственикот на мобилната мрежа Beeline поднел жалба до ...

Зголемено ниво на цензура преку интернет во Италија

AGCOM, независната Агенција за електронски комуникации на Италија е многу блиску до добивање овластување за издавање наредби за отстранување на сите содржини кои смета дека го прекршуваат законот за авторски права, без потреба од судско или собраниско одобрение. И покрај силните критики од невладините организации, интернет-провајдерите, другите компании или правните експерти, ...

Гласање за заштита на податоците – еден чекор напред, два големи чекорa назад

Комитетот за граѓански слободи на Европскиот парламент гласаше за иднината на заштитата на приватноста и податоците во Европа.Ја поздравуваме поддршката на парламентарците и заложбите за подобрување на неколку важни и вредни елементи во првобитниот предлог на Комисијата. Особено сме задоволни што Комитетот реши да го укине предлогот на Комисијата со кој ќе им се овозможеше на ...