Мени

Rregullativa e BE-së për mbrojtjen e të dhënave ngec përsëri

Më 6 dhjetor 2013, ministrat për drejtësi të BE-së përsëri bënë hapa mbrapa në miratimin e Rregullativës për mbrojtjen e të dhënave në BE. Komisari për drejtësi i BE-së, Vivien Reding këtë ditë e konsideron dëshpëruese për privatësinë e të dhënave. Çka ndodhi kësaj radhe? “Ministrat nuk deshën të marrin vendime të shpejtuara”, deklaroi para gazetarëve ministri lituanez për drejtësi, Juozas Bernatonis. Shkak për shtyrjen si duket është i ashtuquajturi parim njësportel me të cilin harmonizohet marrja e vendimeve në BE. Hubert Ligal, shef i shërbimit juridik të Këshillit të Evropës, deklaroi se me këtë parim minohen të drejtat e njeriut të...

Me vendimin e përkohshëm të Gjykatës Evropiane dënohet ruajtja masovike të të dhënave për komunikimet

Avokati gjeneral i Gjykatës Evropiane të Drejtësisë dha një Mendim për Direktivën Evropiane që është katastrofal, dhe me të cilin kërkohet nga ofruesit evropianë të shërbimeve të telekomunikimit t'i ruajnë të dhënat e të gjitha komunikimeve elektronike në periudhë prej gjashtë muajsh deri në dy vjet.Rastin e sollën në Gjykattë anëtarët e EDRI-t - Digital Rights Ireland dhe AKVorrat.at në bashkëpunim të ngushtë me anëtarët austriakë të EDRI-t - IfNf dhe VIBE.Në Mendimin e avokatiti gjeneral thuhet se Direktiva "si tërësi nuk përputhet me nenin 52(1) të Kartës për të drejtat themelore të Bashkimit Evropian". Masa nuk është e domodoshme dhe "nuk i...

Si ballafaqohen kompanitë që ofrojnë zgjidhje për antivirus me softuerin qëllimkeq të sponsoruar nga shteti

Muajin e kaluar, kolacioni ndërkombëtar i organizatave për të drejtat qytetare dhe ekspertët akademik i pyetën kompanitë që shesin softuer për antivirus se si ballafaqohen me softuerin qëllimkeq që sponsorohet nga shteti. Disa prej tyre tashmë u përgjigjën, ndërsa përgjigjet janë interesante.
Letra e përgatitur nga Bits of Freedom dhe e nënshkruar nga organizatat siç janë EDRI, disa anëtarë të EDRI-t dhe ekspertë për siguri, siç është Brus Shnajer, iu dërgua kompanive të ndryshme që përprilojnë zgjidhje për antivirus (lista e plotë gjendet më poshtë). Në letër, koalicioni shkruan se këto kompani kanë rol të rëndësishëm në ofrimin e sigurisë ...

Supervizori evropian për mbrojten e të dhënave: Duhe të përfundohen edhe shumë punë

Në njoftimin për shtyp të publikuar më 15 nëntor 2013, Supervizori evropian për mbrojtjen e të dhënave (EDPS) e kritikoi propozimin e Komisionit, për Rregullativë me të cilën përcaktohen masa për tregun e vetëm evropian për komunikime elektronike.Qëllimi i paralajmëruar i kësaj Rregullative është të lehtësohen kushtet për ofruesit e shërbimeve të telekomunikimit, të standardizohen produktet që shiten me shumicë me qëllim të harmonizimit të të drejtave të shfrytëzuesve të fundit. Në përgjithësi, Hastinks, e miraton idenë të përfshihet neutraliteti i internetit, por thekson se me Rregullativën hapet mundësi për keqpërdorime nga ana e ofruesve të ...

Qeveria ruse përpiqet ta rrisë kontrollin mbi internetin

Organet ruse të sigurisë ndërmarrin masa të reja për zgjerimin e mbikëqyrjes së tyre të internetit, duke kërkuar nga ofruesit e internetit që përkohësisht t'i ruajnë të gjitha të dhënat e trafikut në internet dhe t'ia vënë ato në dispozicion të Shërbimit federal për siguri (FSB).
Sipas një artikulli të botuar në gazetën Kommersant, Vympelkom, pronari i rrjetit celular Beeline ka parashtruar ankesë deri te Ministria për komunikime në lidhje me dispozitën e re të publikuar më 21 tetor 2013, të përgatitur nga ministria nl bashkëpunim me FSB-në, me të cilën do të kërkohet nga ofruesit e internetit që ta ndjekin gjithë trafikun në internet, duke i ...

Vota për mbrojtjen e të dhënave – një hap para, dy hapa të mëdhenj prapa

Komiteti për liri qytetare i Parlamentit Evropian votoi për ardhmërinë e privatësisë dhe të të dhënave në Evropë.E përshëndesim përkrahjen e parlamentarëve dhe angazhimet për përmirësimin e disa elementeve të rëndësishme dhe të vlefshme në propozimin fillestar të Komisionit. Veçanërisht jemi të kënaqur që Komiteti vendosi ta heqë propozimin e Komisionit me të cilin do t'u mundësohej vendeve anëtare ta përjashtojnë vetëveten nga zbatimi i rregullave për profilim.Mirëpo, jemi të shokuar dhe të dëshpëruar që parlamentarët votuan për futjen e zbrazëtirave të mëdha me të cilat minohet i gjithë propozimi."Nëse miratohet, ky propozim do të ...

Grupet për të drejtat e njeriut apelojnë deri te Parlamenti Evropian të votojë për rregulla të fuqishme për mbrojtjen e të dhënave

Komiteti për liri qytetare të Parlamenti Evropian më 21 tetor do të vendosë për ardhmërinë e mbrojtjes së privatësisë dhe të dhënave në Evropë. Zbulimet e paradokohshme për mbikëqyrjen e kryer nëpërmjet disave nga kompanitë më të mëdha në internet, e potencuan nevojën urgjente për azhurnimin e rregullave për privatësi në Evropë.Rregullativa do të ketë ndikim të madh mbi mjedisin digjital të njerëzve, kompanive dhe organeve shtetërore. "Kemi zgjedhje ndërmjet rregullave të qarta, të harmonizuara, të parashikueshme dhe të zbatueshme nga të cilat qytetarët dhe kompanitë evropiane do të kenë dobi, ose rregullave të paqarta dhe të paparashikueshme ...

Letër e përbashkët për mbikëqyrjen e tregut dhe për Rregullativën për siguri të produkteve

Më 2 tetor 2013, ЕDRi nënshkroi letër të përbashkët me grupet dhe organizatat e tjera (CCIA , EDIMa , EuroISPA , EEA dhe EMOTA) duke kërkuar nga institucionet kompetente të BE-së të veprojnë në lidhje me ndryshimet dhe plotësimet e propozim-rregullativave për mbikëqyrje të tregut dhe për siguri të produkteve që do të mund të kishin pasoja afatgjata mbi tregtinë nëpërmjet internetit dhe lirinë e ndërmjetësuesve në internet.Në letër kërkohet të mos zgjerohet diapazoni i Rregullativës për përfshirjen e pronësisë intelektuale, për shkak se me këtë do të minohej siguria juridike dhe do të vendosej ngarkesë tepër e madhe mbi kompanitë, e veçanërisht ...

Snowdeni nominohet për Shpërblimin Saharov për vitin 2013

Edward Snowden, informatori që e zbardhi mbikëqyrjen e komunikimeve elektronike nga NSA, GCHQ dhe shërbimet e tjera të zbulimit, është nominuar për Shpërblimin Saharov për vitin 2013 për lirinë e të menduarit, nga ana e Partisë së të Gjelbërve EFA dhe grupi GUE/NGL.
Shtatë të nominuarit për Shpërblimin Saharov për vitin 2013 u prezantuan në një takim të përbashkët të Komisionit për punë të jashtme dhe atij për zhvilllim dhe të Nënkomisionit për të drejtat e njeriut, më 16 shtator të vitit 2013. Shpërblimi u ndahet individëve ose organizatave që kanë dhënë kontribut të çmueshëm për avancimin e të drejtave të njeriut dhe lirive ...

Spanjë: Propozohen masa të reja për vendosjen e linkeve deri te ueb-faqet gjoja ilegale

Spanja planifikon të fusë dënime për publikimin e linkeve deri te përmbajtjet (gjoja) piraterike. Për dallim nga situata prej para disa vitesh, Spanja tashmë gjithnjë e më tepër lëshon në presionin e SHBA-ve, pasi u kërcënua se do të futet në grupin e vendve të listës së zezë.
Pasi u zgjodh në dhjetor të vitit 2011, kryeministri Mariano Rahoj, vazhdoi ta rrisë legjislacionin anti-piraterik në Spanjë, duke e përfshirë edhe ligjin Sinde. Më 20 shtator 2013, qeveria spanjolle, miratoi ndryshim dhe plotësim të Kodit penal duke futur dënime për administratorët e ueb-faqeve që ofrojnë linke deri te veprat autoriale pa lejen e pronarëve të këtyre veprave. ...