Блог

mediumski-item-img-1.png

28.04.2023

Секој министер се пофали и се сликаше за проектот „Една точка за услуги“, но тој никогаш не успеа – Мета.мк Новинска агенција

Колаж од посетите на владините функционери во канцелариите „Една точка за услуги” / Фото: Државни институции Канцелариите „Една точка за услуги“ кои беа отворени во Скопје, Куманово, Охрид, Битола и во Тетово со

mediumski-item-img-1.png

25.04.2023

Заштита на вашиот дигитален идентитет: Важноста на „сајбер хигиената“

Во денешното дигитално доба, поважно е од кога било да преземете чекори за да се заштитите од сајбер заканите. Од вируси и малициозен софтвер па сѐ до измами со фишинг и кражба на

mediumski-item-img-1.png

24.04.2023

Комуникација со граѓаните за дигиталната трансформација– важен придонес за премостување на јазот

Дигиталната трансформација ги менува нашите животи на начини што не можевме да ги замислиме дури ни пред неколку децении. Таа донесе нови можности и предизвици и го трансформира начинот на кој живееме, работиме

mediumski-item-img-1.png

19.04.2023

Институциите како причина за нарушувања на приватноста во медиумите

Дури и ако надлежните државни органи откријат приватни податоци на сторител или жртвата, медиумите не смеат да ги пренесуваат тие информации. Грешка од страна на државните органи не значи „дозвола“ за прекршување на

mediumski-item-img-1.png

10.04.2023

„АДА“, дигиталниот асистент базиран на вештачка интелигенција кој ќе им дава информации на граѓаните за државната помош – Мета.мк Новинска агенција

Дигиталниот асистент „АДА“; Фото: Влада на РСМ Инвеститорите и граѓаните ќе можат да добиваат информации за програмите за државна помош на Владата на РСМ преку првиот дигитален асистент „АДА“ кој е базиран на

mediumski-item-img-1.png

09.04.2023

Употребата на вештачката интелигенција во државните институции е корисна, но опасна е ако се злоупотреби – Мета.мк Новинска агенција

Фото: Pixabay.com Користењето на вештачката интелигенција во јавниот сектор би помогнало да се зголеми квалитетот на услугите, да се заштеди времето и парите на граѓаните, но и да се спречи корупцијата. Меѓутоа, ако

mediumski-item-img-1.png

08.04.2023

Користењето на вештачката интелигенција без стратегија ги изложува граѓаните на ризик, државата сè уште нема почнато процедура – Мета.мк Новинска агенција

Фото: The image was posted by Gerd Altmann on Pixabay Употребата на вештачката интелигенција (ВИ) во недостиг на стратегија или регулатива, ги изложува граѓаните на ризик од потенцијална злоупотреба. Република Северна Македонија формираше

mediumski-item-img-1.png

29.03.2023

“Дојавите ги направија анксиозни средношколците и им создадоа „дупки“ во знаењата” – Новинска агенција Мета.мк

Фото: Архива на Мета.мк Послаби постигања и недостаток на знаења, пад во концентрацијата, анксиозност и стрес и кај учениците и кај наставниците. Ова се последиците врз учениците до кои доведоа лажните дојави за

mediumski-item-img-1.png

28.03.2023

“Шемата на лажните дојави за бомби: 905 закани, oсум градови, 76 електронски адреси [инфографик]” – Новинска агенција Мета.мк

Фото: Мета.мк Пишуваат: Мери Јордановска и Антонија Поповска   Осум градови, вкупно 905 лажни дојави за бомби, од кои 876 биле во основни и во средни училишта. Речиси третина од дојавите се случиле

mediumski-item-img-1.png

27.03.2023

“Само 6,5 отсто од барањата за изводи во 2022 година граѓаните ги пополниле во електронска форма [инфографик]” – Новинска агенција Мета.мк

Електронски извод од матична книга на родените, фотографија од Pixabay, обработена од Portalb.mk Само 6,5 отсто од барањата поднесени од граѓаните за издавање на извод од матична книга на родени, умрени или венчани

mediumski-item-img-1.png

24.02.2023

Неодамнешно гледиште во поглед на сајбербезбедноста во Западен Балкан: Како можеме да го подобриме нивото на сајбербезбедност во регионот?

Дигитализацијата и сајбербезбедноста се некои од поактуелните теми во Западен Балкан (ЗБ). Целиот регион официјално ја покажа својата посветеност кон дигитализацијата како процес во 2018 година со преземање на Дигиталната агенда за Западен

mediumski-item-img-1.png

14.02.2023

Што е дигитален идентитет и зошто ни е потребен?

Забрзаниот напредок на технологијата го истакна нејзиното огромно влијание врз нашиот секојдневен живот во смисла на обезбедување брзи решенија што се лесни за употреба во поглед на нашите потреби. Тој влијаеше и врз

Прикажи повеќе