5 работи кои треба да ги знаете за отворените податоци

Дали знаете што се отворени податоци? Кои се придобивките од отворање на податоците од државните институции?

  • Отворените податоци се податоци во компјутерски обработлив формат кои може да се користат слободно, да се ре-искористуваат и да се ре-дистрибуираат од страна на било кој, без ограничувања.
  • Објавувањето отворени податоци носи повеќекратни придобивки за општеството во целина.

Дознајте повеќе во овој документ.