Hartim i digjitalizimit

Dixhitalizimi: kanalet e huaja me joshëse, ato të vendit nuk kanë as teletekst

televizija-thumbMonopoli i operatorit privat me sinjalin dixhital, ndikimi politik dhe kontrolli mbi mediet dhe mbi vetë operatorin, si dhe ambienti politik i përgjithshëm e aktivizuan alarmin në vend në lidhje me kontrollin gjithnjë e më të madh mbi sferën mediatike në vend. Ekspertët thonë se në vend të përmirësimit të komunikimeve demokratike, në Maqedoni po instalohet një e ashtuquajtur diktaturë dixhitale, pa respektuar pluralizmin në të gjitha dimensionet e tij.

 

Lexo më shumë

 

Televizion dixhital me fotografi, por jo edhe përmbajtje të mirë.

digitalna-televizija-thumbДDixhitalizimi i sinjalit televiziv në Maqedoni nuk ndihmoi në demokratizimin e komunikimeve dhe për pluralizëm më të madh mediatik, edhepse sipas rekomandimeve të Këshillit të Evropës ky është një ndër qëllimet kryesore.

 

 

Lexo më shumë

 

А do ua rrisë shikueshmërinë televizioneve kombëtare ekskluziviteti mbi rejtingjet?

timthumbMe dixhitalizimin televizionet kombëtare humbën një pjesë të shikueshmërisë në llogari të kanaleve të huaja. Nilsen është kompania e cila është zgjedhur për t’i matur rejtingjet me „people meter”. Tani të dhënat për rejtingun do i blejnë vetë televizionet dhe agjencitë e marketingut nëpërmjet trupit të ri Komiteti i Industrisë. Do analizojmë se sa kjo do t’u ndihmojë televizioneve që ta menaxhojnë përmbajtjen programore dhe në këtë mënyrë ta kthejnë shikueshmërinë.

 

Lexo më shumë

 

Asnjë nuk pa hajër nga „air“-i dixhital

800px-Television_studio_HTV-e1456159962814Për shkaqe burokratike dhe politike, për shkak të paaftësisë dhe ngutjes, për shkak të hedhjes së hapave të mëdha pa konsultime paraprake me ato që e transmetojnë përmbajtjen, eteri dixhital në Maqedoni është edhe i pashfrytëzuar, edhe bëhet jointeresant për transmetuesit privat. Transmetuesit komercialë ankohen për çmime shumë të larta dhe monopol, ndërsa servisi publik, i strukur në fuqinë e tij imagjinare dhe mbrojtjen elitare nga partia në pushtet, nuk mund të lëvizë përpara për shkak të politizimit të procesit.

 

Lexo më shumë