Мапирање на дигитализацијата

Дигитализација: Попримамливи странските канали, домашните немаат ниту телетекст

televizija-thumbМонополот на приватниот оператор со дигиталниот сигнал, политичкото влијание и контрола врз медиумите и врз самиот оператор, како и севкупниот политички амбиент го вклучија алармот во земјата во врска со сè поголемата контрола врз медиумската сфера во земјата. Експертите велат дека наместо подобрување на демократските комуникации, во Македонија се инсталира таканаречена дигитална диктатура, без почитување на плурализмот во сите негови димензии

Повеќе

 

Дигитална телевизија со добра слика, но не и содржина

digitalna-televizija-thumbДигитализацијата на телевизискиот сигнал во Македонија не помогна во демократизација на комуникациите и за поголем медиумски плурализам и покрај тоа што тоа е една од главните цели според препораките на Советот на Европа.

 

 

Повеќе

 

Дали ексклузивитетот врз рејтинзите ќе им ја зголеми гледаноста на националните телевизии?

timthumbСо дигитализацијата националните телевизии изгубија дел од гледаноста на сметка на странските канали. Нилсен е фирмата која е избрана да ги мери рејтинзите со „пипл метри“. Сега податоците за рејтинзите ќе ги откупуваат самите телевизии и маркетинг агенциите преку новото тело Комитет на индустријата. Анализираме колку тоа ќе им помогне на телевизиите да ја менаџираат програмската содржина и така да ја вратат гледаноста.

 

Повеќе

 

Никој не виде аир од дигиталниот „air“

800px-Television_studio_HTV-e1456159962814Поради бирократски и политички причини, поради неспособност и брзање, поради правeње крупни чекори без претходни консултации со тие што ја емитуваат содржината, дигиталниот етер во Македонија ем е неискористен, ем станува неинтересен за приватните радиодифузери. Комерцијалните се жалат на превисоки цени и на монопол, а јавниот сервис, затуткан во својата замислена моќ и елитистичка закрила од владеjачката партија, не може да мрдне напред зашто дојде до политизација на процесот.

 

Повеќе

 

Дигитализација – подобра слика, но сѐ уште без висока HD-резолуција за сите

002 - pretplatnici po operatori - vkupnoШто добивме со дигитализацијата на телевизискиот сигнал? Дали сега имаме подобар квалитет на телевизиската слика, дали се воведоа нови интересни и вредни технологии или, пак, има ли можности наскоро да бидат воведени такви технологии како резултат на дигитализацијата на ТВ-сигналот.

 


Повеќе