Siguria jonë në internet varet edhe nga ne!

Jeta jonë është bërë e paimagjinueshme pa internetin dhe ai është bërë një mjet i fuqishëm që e përdorim çdo ditë, si për qëllime profesionale ashtu edhe për ato personale.

Interneti na jep shumë mundësi për të kursyer kohë dhe burime, për të mësuar aftësi të reja dhe për t’u dhënë përparësi përsëri vlerave. Megjithatë, me rritjen e përdorimit të internetit, jemi dëshmitarë të një numri në rritje të rreziqeve që vijnë me të.

Të qenit prezent në rrjetet sociale dhe të kesh çfarëdo lloj prezence online është bërë diçka e zakonshme, sidomos tek të rinjtë. Na pëlqen të shohim se çfarë bëjnë njerëzit e tjerë në rrjetet sociale dhe t’i ndajmë fotot dhe videot tona në mënyrë që të tjerët të mund të shohin se çfarë bëjmë ne.

Por, a e dimë se çfarë ndodh me të dhënat tona pasi t’i ndajmë ato? A e dimë se cilat të dhëna duhet ose nuk duhet të ndahen?

Pajisjet tona janë lidhja jonë me të tjerët, por a ndalemi së menduari se çfarë do të ndodhte nëse gjërat që i ndajmë në internet do të keqpërdoreshin?

Të mësosh se si të sillesh me përgjegjësi në internet dhe si ta përdorësh teknologjinë në mënyrë të sigurt është një gjë që duhet kuptuar si detyrim. Por, si detyrim ndaj vetes, sepse në fund të fundit, ne jemi ata që mund të lëndohemi në atë proces.

 

Të gjitha aktivitetet tona në internet mund të përdoren, dhe tashmë përdoren, për ndonjë qëllim. Reklamat që i klikoni do t’i ushqejnë algoritmet në mënyrë që të dalin më shumë reklama të ngjashme, muzika që e dëgjoni në YouTube do të paracaktojë sugjerimet tuaja muzikore etj. Dhe këto janë vetëm disa nga gjërat standarde për të cilat përdoren të dhënat tona. Megjithatë, ajo për të cilën duhet të jemi të vetëdijshëm është se ka njerëz keqdashës që mund t’i keqpërdorin fotot tona, të cilët mund t’i përdorin informacionet personale që janë të disponueshme për ne, si p.sh. vendlindja, shkolla ku kemi mësuar ose ku ishim dje (veçanërisht për njerëzit që duan t’i ndajnë vendndodhjet kudo që shkojnë).

Këto janë vetëm disa nga problemet me të cilat kombet në mbarë botën po luftojnë në të gjitha nivelet. Duhet të kuptojmë se megjithëse teknologjia po evoluon shumë shpejt, faktori njerëzor mbetet një nga sfidat më të mëdha në të gjitha aspektet.

Pra, është detyra jonë të mbrohemi në mënyrë që të paktën t’i mësojmë bazat se si të jemi të përgjegjshëm dhe të sigurt në internet e megjithatë ta përdorim atë sipas nevojave tona.

 

————————————————————————————————————————————

Ky tekst është përgatitur me mbështetje financiare nga Bashkimi Evropian. Përmbajtja e kësaj storje hulumtuese është përgjegjësi e vetme e Fondacionit Metamorfozis dhe autorit dhe në asnjë mënyrë nuk i pasqyron qëndrimet e Bashkimit Evropian.

Projekti “Rritja e pjesëmarrjes qytetare në agjendën digjitale – ICEDA” zbatohet nga Fondacioni Metamorfozis (Maqedonia e Veriut), Akademia për e-Qeverisje (Estoni), Lëvizja Mjaft! (Shqipëri), Partnerët për Ndryshime Demokratike (Serbi), OJQ-ja 35 mm (Mali i Zi) dhe Të dhënat e hapura – Open Data Kosovo (Kosovë). Projekti realizohet me mbështetje financiare nga Bashkimi Evropian.

Ndaje:


                  
meta tim sliki-02.jpg

Siguria

jonë

internet

varet

edhe

nga

ne!

Tekste të tjera në blog

"Digjitalizimi në RMV gjatë vitit 2022: Larg shërbimeve me një klikim, faturën e paguajnë qytetarët" - Portalb.mk

05.01.2023

Ilustrim: Fisnik Xhelili/Portalb.mk në Canva Sfida me të cilën vazhdon të përballet Maqedonia e Veriut janë reformat në fushën e digjitalizimit, gjegjësisht progresi për të qenë në hap me zhvillimet e fundit për t’ua përmirësuar jetën qytetarëve, duke u ofruar shërbime cilësore, të shpejta dhe efikase. Derisa bota dhe shtetet e perëndimit po avancohen çdo […]

"PSE DIGJITALIZIMI ËSHTË I RËNDËSISHËM NË RMV? DANILOVSKA: PËRFITIMET JANË TË MËDHA…" - KDPolitik.com

22.11.2022

“Përfitimet për qytetarët nga përdorimi i shërbimeve elektronike në vend që t’i presin në sportel janë të shumta…” thekson Josifovska Danilovska. Shkruan: Enis Shaqiri Digjitalizimi dhe transformimi digjital gjatë viteve të fundit janë ndër prioritetet kryesore edhe për Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe njësive të vetëqeverisjes lokale. Sipas analizës së Fondacionit “Fridrih […]

Petrovska nga DMLA: Digjitalizimi i librave amë pritet të përfundojë plotësisht deri në fund të vitit 2023 (VIDEO)

03.10.2022

Kristina Petrovska, foto: Fisnik Xhelili/Portalb.mk Në një intervistë për Portalb.mk, Kristina Petrovska nga Drejtoria për Menaxhimin me Librat Amë flet për digjitalizimin e librave amë, certifikatat me të dhënë të gabuara, si dhe shërbimet elektronike të kësaj drejtorie. Ajo thotë se deri në fund të vitit 2023 pritet të përfundojë digjitalizimi i të gjithë librave […]

Merkoçi nga Lëvizja “Mjaft”: Digjitalizimi i shërbimeve publike në Shqipëri ka rritur cilësinë e tyre, pengesë edhe për korrupsionin

28.09.2022

Sfida bashkëkohore me të cilën po ballafaqohen shtetet e Ballkanit Perëndimor është digjitalizimi i shërbimeve publike. Shqipëria në krahasim me vendet e tjera të rajonit po i prin këtij procesi. Revolucioni digjital i Shqipërisë i cili filloi në vitin 2013 ku atëherë kishte vetëm 14 shërbime elektronike, ndërsa sot ka 1225. Përkthyer në përqindje kjo […]

Aliti: Procesi i riorganizimit të administratës shtetërore parashikohet të përfundojë në vitin 2024

28.09.2022

Në një intervistë për Portalb.mk, ministri i Shoqërisë Informatike dhe Administratës, Admirim Aliti flet për procesin e riorganizimit të administratës publike në Maqedoninë e Veriut, për sulmet kibernetike të fundit nda ueb-faqeveve të ministrive, agjencinë digjitale si dhe identitetin digjital. Procesi i rioranizimit të administratës sipas tij parashikohet të përfundojë në vitin 2024. Aliti thotë […]

RMV, zyrat për komunikim të deputetëve me qytetarët, mbyllur në orar të punës (Infografik)

24.09.2022

Zyrat për komunikim të deputetëve me qytetarët/foto: Portalb.mk Qytetarët duhet t’i kërkojnë gjithandej të punësuarit e Zyrave për Kontakt me Qytetarët, të cilët janë të angazhuar në orar të caktuar që të sigurojnë komunikim të deputetëve dhe qytetarëve. Portalb.mk i vizitoi 4 zyra në lokacione të ndryshme, gjegjësisht Tetovë, Çair, Karposh dhe Shuto Orizare për […]