Продолжување на рокот за пријавување на Регионалниот повик за ангажирање геополитички аналитичар до 26 јануари 2024 година

28.12.2023

Во фокусот

За потребите на проектот Центар против дезинформации на Западен Балкан: разоткривање на опасните влијанија преку набљудувачко новинарство, Фондација Метаморфозис објавува Регионален повик за ангжирање геополитички аналитичар.

Општа цел на овој ангажман е да се истражи, сумира, синтетизира, мапира и споредува протокот и моделите на дезинформации во земјите од регионот на Западен Балкан (Северна Македонија, Албанија, Косово, Србија, Босна и Херцеговина и Црна Гора) и регионот како целина.

Рокот за пријавување е 26 јануари 2024 година. Повеќе детали за задачите, одговорностите и критериумите за пријавување ќе најдете тука

Сподели:

mediumski-item-img-1.png

Оглас за вработување на раководител/ка на проект

Основни информации Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ преку својата програма „Медиуми за демократија“ препознава дека едно информирано општество е суштествено за обезбедување одговорност како на јавниот, така и на приватниот сектор. Активностите кои што „Метаморфозис“ ги реализира во рамките на оваа програма имаат цел да креираат средина во која слободните и професионални медиуми имаат […]

mediumski-item-img-1.png

Индекс на отвореност: Во тек е осмиот бран на мерењe на отвореноста на извршната и законодавната власт

Мрежата ACTION SEE – Мрежа за Одговорност, Технологија и Институционална Отвореност во Југоисточна Европа со поддршка на Национален фонд за демократија преку проектот Using New Media to Promote Government Transparency, го започна осмиот бран на мерења на отвореноста на извршната и законодавната власт во четири земји од регионот (Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Србија и […]

mediumski-item-img-1.png

Зборник „Манипулирање на јавниот дискурс: дезинформации и пропаганда“

Зборник „Манипулирање на јавниот дискурс: дезинформации и пропаганда“ Зборникот „Манипулирање на јавниот дискурс: дезинформации и пропаганда“ е важна компилација за сите што сакаат да го разберат сложеното поле на дезинформации, кои во последните години се размножуваат со голема брзина. На едно место Фондацијата Метаморфозис објавува низа текстови, статии за проверка на факти, анализи и прегледи, […]